Mindenkinek vannak dédelgetett, nagy álmai; valahogy ez az életünk szerves része, hogy eszünkbe jutnak klassz ötletek, amiknek a kivitelezésén őszintén elgondolkodunk.
Amíg ebben a belső moziban gyönyörködünk és üveges tekintettel nézünk ki a fejünkből, belekerülünk egy flow állapotba, amiben minden magától értetődő és egyszerű. Teljesen természetesnek érezzük, hogy ennek az ötletnek általunk kell megvalósulnia és biztosan meg is fog!

Aztán magunkhoz térünk az ábrándozásból, körülnézünk, hol is vagyunk és már jönnek is a kibúvók. Sajnos a kivitelezésig nagyon kevés ötlet jut el, mert ahelyett, hogy lépnénk a megvalósítás felé, hátrahőkölünk és az agyunk már ontja is a kifogásokat.

Önbizalom, pénz, idő és az a rengeteg „de hát hogyan csináljam”… mindenki másra hivatkozik, amikor jön a nagy ötlet és a félelmek elkezdik felütni a fejüket. Ha azt hiszed, segít elfelejteni az isteni sugallatot, hogy minél távolabb tartod magad tőle, tévedsz! Az alábbiakban megtalálod a legrosszabb kifogásokat és az ellenérveket, amik segíthetnek megérteni, egyik sem elég nyomós indok ahhoz, hogy visszafogd magad és megfoszd a világot a tehetségedtől.

#1 kifogás: Nincs hozzá önbizalmam

Ha azt mondod, azért nem tudsz dolgozni életed nagy ötletén, mert elvették az önbizalmadat és lelkesedésedet, amikor gyerek/fiatal felnőtt voltál, akkor ezzel búcsút is intettél annak, hogy valaha is megtudd, hogy működik-e egyáltalán az ötleted vagy sem.

Képes lennél örökre elkönyvelni magad valakinek, aki a múltbéli sérelmeire hivatkozva kizárólag CSAK álmodozhat a sikerről, de sosem kaphatja meg amit megérdemel, mert olyan sokszor bántották??

Mi lenne, ha kivételesen úgy döntenél, hogy ennek ellenére is megpróbálod? Pont azért, mert te aztán tényleg megérdemled, hogy valami jót is kapj az élettől! Nem várhatsz örökké, mert az elhalogatott éveket nem kaphatod vissza és ugye nem akarsz kifutni az időből, hogy már túl késő legyen?

Ha előszeretettel húzod az időt, olvasd el ezt az írásomat is, érdemes kicsit elmélkedned azokon az érveken, amiket a halogatás ellen felhoztam: 4+1 elgondolkodtató érv, amiért érdemes abbahagynunk a halogatást

Mindenkinek van önbizalma, amikor egy ötlet kipattan a fejéből! Bizony! Még neked is! Legközelebb, ha egy kreatív gondolatod támad, figyeld meg magad, milyen vagy, amikor tele vagy lelkesedéssel és tettvággyal! Légy résen, mert ha ebben az állapotodban AZONNAL LÉPSZ, ez a lendület tovább visz a következő lépéshez, ami képes ugyanolyan emelkedett hangulatban megérkezni hozzád, mint maga az eredeti ötlet. Ameddig rögtön reagálsz, lendületben maradsz, így fenntarthatod a flow állapotot, amíg haladsz az úton az álmod felé.

#2 kifogás: Nincs rá időm

Legtöbbünknek egyszerre számtalan szerepben kell megfelelnie és néha olyanok vagyunk, mint a cirkuszi zsonglőrök. Család, háztartás, munkahely, hobbik, miegymás…

Ha már így is túl sok mindent csinálsz, próbáld meg valahogy nem meghallani az isteni sugallatokat, nehogy még a végén túlterheld magad! Oké, csak vicc volt… 😀 tudom, hogy képtelenség nem meghallani őket, de azért tudd, hogy válogathatsz közülük és nemet is mondhatsz rájuk.

Az is vitathatatlan, hogy „arra van időd, amire szeretnéd”! Emlékszem, hányszor felhúztam magam ezen a mondaton korábban, amikor valakinek panaszkodtam, hogy semmire sincs időm, ő meg cserébe ezt válaszolta. Azóta megtapasztaltam, hogy valóban így van.

Attól még, hogy az ember elfoglalt, nem biztos, hogy hatékony is. Lehetnek kilométeres listáink a teendőinkről, ha a listák rendezgetésén kívül nem igazán haladunk a feladatainkkal… Hatékony és eredményes állapotunkban viszont az idő másképpen telik. Sokkal több mindent tudunk elvégezni rövidebb idő alatt és azt érezzük, hogy mindent elbírunk! Vigyázat, mert ilyenkor szoktunk további feladatokat is elvállalni! Kapcsolódó cikk: Saját magadra mondj igent!

Neked is van elég időd, csak meg kell találnod a napodban, hogy hol vannak ezek az értékes percek, órák, amiket a szívbéli projektedre fordíthatsz! Ha sikerül fenntartanod a kezdeti lelkesedésedet, a legelejétől fogva azt tapasztalod majd, hogy erre valahogy mindig jut időd!

#3 kifogás: Nincs rá pénzem

Általában ez szokott lenni az egyik legnyomósabb indok, amivel nagyon könnyedén dobálóztam én is korábban. Mindezt anélkül, hogy utána jártam volna, konkrét tervet készítettem volna arról, mit is szeretnék, melyik lépés mi után következik, hogy megtudjam, egyáltalán kell-e pénz és ha igen, mennyi az annyi.

A pénzkérdés azért szokott még sarkalatos pont lenni, mert hatalmasakat tudunk álmodni!! A kerti homokozó-hinta párost egy pillanat alatt tovább gondoljuk és fejben már a saját bejáratú Disneyland-ünket építjük… és persze annak a költségeitől ájuldozunk, mihelyt felocsúdtunk az ábrándozásból.

Ahhoz, hogy megszokhasd, hogy az ötleteid valóra válnak, kezdd kicsiben! Kisebb projektek kevesebbe kerülnek, sőt, sok olyan van, ami akár nulla forinttal vagy minimális (értsd: pár ezer forintos) befektetéssel meg tud valósulni. Egyébként sem kell rögtön vállalkozásban vagy (vásárló/olvasó)közönségben gondolkodni csak azért, mert kitaláltál valamit – erre még bőven van időd!

Előbb térképezd fel a terepet, tájékozódj! Mit kell tudnod, mivel kell rendelkezned a kezdetek kezdetén és az egyes mérföldköveknél ahhoz, hogy az áhított végcélt elérhesd? Rengeteg ingyenes tudásanyagot találhatsz a neten, ha ügyesen konkretizálod, szűkíted a keresést a saját témádra vonatkozóan. Persze attól még szelektálnod kell, hogy melyik a hiteles forrás és a projekted szempontjából releváns információ.

Ha a realitás talaján maradsz és lépésről lépésre haladsz előre, nagyon értékes tapasztalatokat szerezhetsz. A pénz miatti aggódásra pazarolt időt fordítsd inkább információgyűjtésre, tanulásra és az ötleted kidolgozására.

#4 kifogás: Fogalmam sincs, hogyan kezdjek hozzá

Írd le magadnak a kívánt végeredményt, aztán hátulról (a késztől a kiinduló pontig) visszafelé bontsd részletekre. Ezáltal sokkal átláthatóbb lesz a folyamat, az is hogy mire mennyi időt kell szánni és miközben sorra veszed ezeket a pontokat, további mélységek bontakozhatnak ki a szemed előtt.

Az is lehetséges, hogy mire a megvalósításban a tényleges végeredményhez érkezel, az már egész más lesz, mint az eredeti ötlet. Jobb lesz, kiforrottabb és nagyon fogod szeretni. Hálás leszel magadnak, amiért elkezdted és nagyon büszke leszel magadra, hogy végigcsináltad!

A sorrend az elején nagyon fontos, mert segít rajta maradnod az ösvényen, amin elindultál, ráadásul a lépések egymásból adódnak, még csak gondolkodnod sem kell rajtuk!

Ha sikerül lendületben maradnod (és ebben az 5  másodperces szabály is segíthet, amiről itt írtam) és a projekted legelejéről indultál el, mire odaérsz egy következő mérföldkőhöz, tudni fogod, kihez fordulj, mennyibe fog kerülni, mit kell megtanulnod hozzá, hogy könnyebben boldogulj és honnan szerezd meg a szükséges pénzt!

A kibúvókkal csak az idődet és az önbizalmadat vesztegeted. Ha van egy nagy ötleted, amiért érdemes akcióba lendülni és felkelni minden reggel, ne hagyd elveszni azért, mert félsz, hogy mi lesz ha… Az első lépések egyáltalán nem nehezek, sőt, nagyon élveznéd, ha látnád, hogyan bontakoznak ki a részletek előtted.

#5 kifogás: Nem is biztos, hogy az ötletem életképes

Ez így van, de ezt csak akkor fogod megtudni, ha nekilátsz és végigcsinálod. Olyan sok kiegészítő ötleted lesz menet közben, hogy el fogsz rajtuk ámulni! Ha meg nem tetszik a végeredmény, vagy valamit máshogy szeretnél, az is rajtad áll!

Te vagy az egyetlen, aki el tudja kezdeni és véghez tudja vinni azt, amit kitaláltál, hiszen te kaptad az ötletet, te tudod az összes részletet hozzá.

Az életképessége egy olyan ötletnek elég magas szokott lenni, amit az ember szívből csinál és ami nem csak az ő, de más emberek életét is jobbá teheti. Ha meglovagolod az energiahullámot, ami ezt az isteni sugallatot kíséri és végigviszed az elejétől a végéig, biztos vagyok benne, hogy nagyon sok mindent fogsz tanulni menet közben magadról is. El fogod tudni dönteni, mi legyen a projekted sorsa, amikor készen van.

Tedd magadat és a kitartásodat próbára, mert azért a magabiztosságért, amit a végén érezhetsz, megéri bármilyen végeredménnyel szembesülni.

#6 kifogás: Mit fognak szólni mások, ha megtudják?

Eleinte valószínűleg semmit. Ha a projektedhez készül egy Facebook oldal is, annak a látogatottsága is folyamatosan épül fel, szóval lesz időd hozzászokni a népszerűséghez, ezen igazán kár aggódni.

A legjobb, amit tehetsz, hogy csinálod tovább, amit elkezdtél és bízol a saját értékítéletedben. Neked kell felvállalnod azt, hogy eldöntsd, amit csinálsz, az elég jó-e, hogy megmutasd másoknak, és ha nem, meg kell találnod a módját, hogyan tedd jobbá. Az interneten nagyon sok hasznos tanácsot kaphatsz szinte mindennel kapcsolatban, ingyenesen.

Ha néha meginog az önbizalmad, olvasd el újra az #1 kifogáshoz leírtakat! Ilyenkor sokat segít az is, ha visszahozod azt a jó érzést, amit akkor éreztél, mikor a múzsa homlokon csókolt! Játszd le magadnak újra meg újra ezt a belső képsort, hogy milyen jó lesz, amikor a projekted végére érsz! Vetítsd ki magad a jövőbe!

Ne feledd, a legelején lehet, te vagy saját magad egyszemélyes szurkolótábora! Ez egyébként nem is olyan rossz, ha időről időre felspannolod magad. Csak abba ne hagyd a szurkolást, amíg a többiek is becsatlakoznak!! 🙂

#7 kifogás: Az előző ötletemről is lebeszéltek

Ez a kibúvó az előzőnek a kistestvére is lehetne, de önmagában is elég markáns, érdemes foglalkozni vele.

Teljesen igazad van, ha egy rossz tapasztalat után óvatosan közelítesz a rokonokhoz, ismerősökhöz. Az a fantasztikus lelkesedés, amikor egy ötlet kipattan a fejünkből annyira elsöprő tud lenni, hogy mielőbb meg akarjuk osztani azokkal, akiket szeretünk.

Sokszor azonban ők erre a megosztásra nem állnak készen, mert éppen rossz napjuk van, nem érzik jól magukat, vagy akármi más miatt nem alkalmas a pillanat, emiatt nem tudnak az örömünkkel együtt rezegni akkor, amikor mi szeretnénk. (Talán te is voltál már ezen az oldalon és tudod, miről beszélek.) Egy ilyen nem túl emelkedett állapotban kritikus kérdezőbiztosként fogadhatják az ötletedet, ami neked nem fog jól esni és félreértheted a reakciójukat.

Neked kell jól időzítened, hogy kivel mikor osztod meg a részleteket. Ha az alábbi tanácsokat megfogadod, ügyesebben fog menni ez az első beszélgetés a szeretteiddel.

Néhány tanács a jobb időzítéshez, ha támadt egy jó ötleted és megosztanád másokkal is:

1. A legelején tartsd meg magadnak a jó energiákat!
Élvezd ki a kezdeti lelkesedést és fordítsd önmagadra ezt a feltöltő energiahullámot, hadd járjon át tetőtől-talpig. Ez a lelki/energetikai alapozás időszaka is egyben, amihez egyedül az ötletgazda jelenléte szükséges.

2. Gondolkodj el a részleteken!
Fordíts egy kis időt a jó sorrend kidolgozására és arra, hogy kitaláld, hogyan fogod beilleszteni a jelenlegi életedbe ezt az új projektet és a vele való foglalkozást.

3. Tegyél fel olyan kérdéseket magadnak, amiket a szeretteid szoktak!
Ha már lebeszéltek korábban, pontosan tudod, mikre várnak konkrét válaszokat. Egyébként ezek nagyon jó kérdések szoktak lenni, amikre nem árt, ha tudsz válaszolni saját magadnak is. Ha felkészülsz, magabiztos leszel a kérdések össztüzében is és képes leszel mosolyogva kiállni magadért és az álmodért!

4. Annak a személynek mondd el először, akiben tökéletesen megbízol!
Lehet, hogy neki is lesznek keresztkérdései, de ha mindenre van egy konkrét és meggyőző válaszod, valamint folyamatosan csillog a szemed, miközben a projektedről beszélsz… az már jelent valamit! 😉

5. Ha szereztél legalább egy támogatót, utána mondd el minél több embernek!
Ez azért is nagyon fontos, mert ha minél többen tudnak róla, annak van egy „kényszerítő” ereje is, hogy valóban véghezvidd, amit elkezdtél. Ha valakit be tudsz vonni a későbbiekben a munkafolyamat valamely szakaszába, még jobb, mert akkor már nem csak magadért csinálod, de felelősséget vállalsz másokért is, ami egy újabb garancia arra, hogy még jobban akard csinálni!

#8 kifogás: Kismillió hasonló dolog van már a világon, minek csináljam még én is?

Azért, mert neked egy teljesen friss nézőpontod van és tőled még nem hallottuk ugyanazt a történetet! Biztos olvastál már könyveket különböző szerzőktől és a végén azt érezted, hogy ez a két személy ugyanazt mondta, csak más szavakkal… és milyen jól tették!! Beszélhet mindenki ugyanarról, az egyik szerző téged fog megérinteni, a másik engem.

Lehet, hogy már nagyon sokan várják, ahogyan te meséled el ugyanazt, mert nekik a te hangod, stílusod lesz az, ami megnyomja azt a bizonyos mindent megváltoztató „gombot”, amitől többé már semmi sem lesz ugyanolyan. A gondolataid, szavaid emberek életét is megváltoztathatják, de csak akkor, ha esélyt adsz nekik, hogy meghallgassanak.

Ha azért spórolod meg a gondolataidat tőlünk, lehetséges célközönségedtől, mert azt gondolod, hogy ezt már úgyis hallottuk, nagy hibát követsz el! Mi lesz azokkal, akik csak arra várnak, hogy végre valaki az ő szavaikkal magyarázza el hogyan is működik a világ? Meddig kell még várniuk arra, hogy az ő életük is megváltozhasson? Mi van, ha egy csomó ember (a 7 milliárdból) arra a megvalósításra vár, amire te csak legyintesz, hogy minek törődj vele, előtted már annyian megmondták, előadták ugyanazt?!

Sokan megcsinálták már a te ötletedet korábban? Annál jobb! Van egy kitaposott út, a rajta járóktól nagyon sokat tanulhatsz! A mesternek is az a célja, hogy a tanítványa meghaladja az ő tudását és kibontakoztatva hozzátegye a saját elképzeléseit a nagy egészhez.

Ne add alább, te csináld még náluk is jobban! Adj többet, mint az előtted járók! Figyelj jobban a célközönségedre, mi az igényük, hogy azt érezhessék, hogy végre valaki érti őket és figyel rájuk. Aztán csak tartsd fenn ezt a színvonalat, hogy az utánad jövők még jobbat alkothassanak!

Ebben a cikkben további segítő ötleteket és egy letölthető gyakorlatot is találsz: 4+1 elgondolkodtató érv, amiért érdemes abbahagynunk a halogatást

Néhány gondolat útravalónak

Ne vond meg magadat, a gondolataidat és a tehetséged a világtól csak azért, mert tele vagy félelmekkel és kifogásokkal! Szükség van rád! Azért kapod az ötletedet, amiért sejted – hogy a világot jobbá tedd velük! Csak olyan ötleteket kapunk, amiket meg is tudunk valósítani!

„Azok, akik elég őrültek, hogy azt gondolják magukról, képesek változtatni a világon – nos ők azok, akik meg is teszik!” Steve Jobs

Kéred a folytatást? Az új bejegyzéseket és a letölthető gyakorlatainkat mindig a feliratkozóinknak küldjük ki először!