Sorozatunk 3. részében az IDEÁLIS TESTSÚLY a témánk. Alkalomról alkalomra látni fogod, hogy hasonlóan épülnek fel ezek az írások, de célzottan az aktuális témára összpontosítunk. Ha már ismered ezt a sorozatot, figyelj rá, hogy ne ugord át ösztönösen az ismerős, ismétlődő sorokat, mert minden alkalommal egy új megközelítéssel fogsz találkozni. Sok sikert a célodhoz! 🙂

Összegyűjtöttem neked azokat a gyakorlatokat, amikkel akár már ma elkezdheted a munkát önmagadon. Ha rendszeresen kopogtatsz, egyre jobban érezheted magad, magabiztosabb, határozottabb és közben pedig egyre nyugodtabb is lehetsz. Ez a stresszoldás lényege. Emellett pedig megtanítod rá saját magadat, hogy másképpen gondolkozz, mint korábban. Ó, és ne felejtsük el, hogy egy olyan módszer van a kezedben, az EFT kopogtatás, amit bárhol, bármikor, bármilyen témára kipróbálhatsz!!

Szeretném neked megmutatni, hogy különböző témákra hogyan tudod a már rendelkezésre álló letölthető kopogtatásokat könnyedén használni. Ez tehát az „Így használd a letölthető gyakorlatokat” sorozatunk 3. része, amiben az ideális testsúly elérésével foglalkozunk.

Kezdjük a hozzáállással

*Mint azt már biztos észrevetted, mindenképpen megtaláljuk a módját annak, hogy a gyakorlás végére egy pozitív lelkiállapotban jöjjünk ki még a kényelmetlen helyzetekből is. Ezt úgy érjük el, hogy a gondolatainkat és érzelmeinket olyan mederbe tereljük, amivel sokkal jobban érezzük magunkat.

**Saját magunkkal foglalkozunk, a saját hozzáállásunkat és érzelmi állapotunkat igyekszünk megváltoztatni. Egyedül a saját változásainkért tudunk felelősséget vállalni.

***A saját tempódban haladj, az a legjobb neked!! Nem kell sietned, hiszen a gyakorlatokat mindig megtalálod a honlapon és ha szeretnéd le is töltheted őket magadnak.

****Veregesd meg a saját válladat!! Komolyan! Nézd meg, te az önálló munkát választottad, ami a nehezebb út, mert magadat fogod vezetni közben, de az eredmények nem maradnak el, mert ez a lényeg: rászántad magad, gyakorolsz, következetes vagy. Csak így tovább! 🙂

Még nem ismered az EFT kopogtatást?

Az egyik legrövidebb magyarázatot kapod meg az EFT-ről. Mindössze néhány percre van szükséged, hogy a lényeget átnézd és megértsd, utána már kezdheted is a gyakorlást! Ennyi információ bőven elegendő ahhoz, hogy önállóan alkalmazni tudd a módszert saját magadon és sikerrel használd a letölthető gyakorlatokat.

Mi az EFT kopogtatás? >>>

EFT kopogtatási pontok >>> 

IDEÁLIS TESTSÚLY – kopogtatással

Ha van rá lehetőséged, egy biztonságos, nyugodt helyen vedd elő az alábbi kérdéseket, amikor van egy kis időd, hogy átgondold a válaszaidat. Természetesen ezt sem kell egyszerre megtenned, hiszen nagyon sok tippet, ötlete találsz az alábbiakban és semmi szükség arra, hogy túlterheld magad. Inkább válassz egy kényelmes tempót, amikor feldolgozod a felszínre került témákat.

A jegyzeteidet a napi gyakorlás végén tedd el magadnak, mert a következő kopogtatás alkalmával is szükséged lesz rá. Jó lesz látni a változást, és épp emiatt az első alkalommal azt fogjuk feltérképezni, hogy honnan indulunk, mi az, ami most van benned.

FONTOS!

Az EFT kopogtatás egy kiegészítő, stresszoldó módszer, ami nem helyettesíti az orvosi ellátást, az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást. Amennyiben valamilyen gyógykezelés alatt állsz, vagy a testsúlyod egészségügyi okok miatt több/kevesebb mint a testalkatodhoz mért normális érték, a kopogtatás megkezdése előtt kérd ki orvosod véleményét! Mindenki kizárólag saját felelősségére végezheti a gyakorlatokat.

Segítő kérdések, amivel feltérképezzük, hogy honnan indulunk

Mit jelent számodra az ideális testsúly? Honnan fogod tudni, hogy elérted?

Mielőtt válaszolsz, az IDEÁLIS = az, ami neked ideális, a magasságodhoz, testi adottságaidhoz, életkorodhoz mérten, stb. de legfőképpen az, amivel jól érzed magad a bőrödben! Vagyis legtöbbünknél semmi köze nincs ahhoz, amit a magazinokban, vagy a tévében látni!

Kilóban, centikben méred? Milyen alakot szeretnél? Valamilyen ruhába szeretnél beleférni? Mit látsz majd a tükörben? Amikor ideális a testsúlyod, mennyire szereted magad? És a testedet? Milyen az arckifejezésed? Milyen a testtartásod? A járásod? Hangulatod? Közérzeted? Mennyire vagy mozgékony, aktív? Mennyire érzed egészségesnek magad? Hogy viszonyulsz másokhoz? Mit gondolnak rólad mások? Hogy tetszel másoknak (pl. észrevesznek, bókolnak, kifejezik a vonzalmukat, stb.)?

Vagyis mi minden mutatja majd neked azt, hogy elérted a célodat?

Milyen érzéseid, gondolataid vannak attól, hogy úgy látod, jelenleg nem ideális a testsúlyod? 

Írd fel magadnak a válaszokat, ezek képezik majd a kopogtatásaid alapját. Menet közben bármikor ki tudod egészíteni, de most a pillanatnyi állapotot rögzítsd. (Kicsit lejjebb, a gyakorlatoknál megtalálod az ide tartozó segítséget.)

Milyen életterületeken érzed, hogy hátrányodra van az, hogy nem ideális a testsúlyod? Mi lesz más ezeken az életterületen, amikor eléred a célodat? 

Írd fel ezeket az életterületeket és mindegyik mellé azt is, hogy hogyan változik meg az életed, amikor eléred az ideális testsúlyodat?

Összegyűjtheted a válaszaidat azzal kapcsolatban is, hogy miket érzel…

… amikor arra gondolsz, hogy mi lesz, ha eléred az ideális testsúlyt?

… amikor arra gondolsz, mi lesz, ha nem éred el az ideális testsúlyt?

TOVÁBBI KÉRDÉSEK:

* Mi a jó abban, ha eléred az ideális testsúlyodat?

** Mi a jó abban, ha NEM éred el az ideális testsúlyodat?

Állapítsd meg, hogy egy 0-10ig terjedő skálán, hogy az összeírt válaszaid milyen erős érzelmi intenzitással bírnak! 

0 = nem érdekel, semleges

10 = ennél rosszabb már nem is lehetne, ez a maximális kényelmetlenség

Ez lesz a kiindulási pontod. Miközben (remélhetőleg) napi szinten kopogtatsz, látni fogod, hogy a felírt számok folyamatosan változnak. Érdemes minden kopogtatás előtt ezeket a számokat újból felírnod, hogy lásd, hol tartasz. Lehet, hogy a letölthető gyakorlatokban egy más megközelítéssel is találkozhatsz azon kívül, amit ebben az írásban találsz – ott majd azokra a kérdésekre adj választ, szintén az ideális testsúllyal kapcsolatban (akkor is, ha teljesen más témára íródott a gyakorlat eredetileg).

Elképzelhető, hogy menet közben néhány szöveget saját magadhoz kell majd igazítanod, de az nagyon jó lesz úgy. Alakítsd olyanná őket, hogy a legjobban működjenek számodra!

 

0-10-ig hol tartasz az ideális testsúlyod felé vezető úton?

0 = nagyon messze vagyok, szinte elérhetetlen távolságra

10 = elértem az ideális testsúlyomat

Mi lenne az a reálisan elérhető szám ezen a 0-10-ig terjedő skálán, amivel már elégedett lennél? Írd fel ezt a számot és azt is, hogy reálisan mikorra szeretnéd ezt a célt elérni. Itt a „reális”-ba az is beletartozik, hogy mennyi időt szánsz magadra, a gyakorlásra és arra, hogy konkrét lépéseket tegyél a célod elérése érdekében. Tudod, hogy van ez… ha nem teszed bele az időt, energiát, a célod is távolabbra kerül.

Ha teheted, gyakorolj minden nap vagy minden másnap, hogy fenntartsd a lendületet és a pozitív energiaáramlást. Gyakorlásaid alkalmával írd fel, hogy adott napon hogy érzed, hol tartasz az ideális testsúlyod felé vezető úton? (0-10ig)

Miket fogsz megtenni azért, hogy elérd az ideális testsúlyodat? További segítő ötletek, hogy akcióba lépj!

Az ideális testsúly kopogtatása előtt először is feltérképezzük hogyan is vagyunk, hogyan gondolkodunk, érzünk egy adott kérdéskör kapcsán. Annyi biztos, hogy nem csak abból áll, hogy „együnk kevesebbet és mozogjunk többet” – de mi tagadás, az is része a sikernek, hogy az étkezésre és a mozgásra is figyelmet fordítsunk. Emlékezz rá, hogy azok a dolgok tarthatóak fenn, amiket örömmel teszünk, ehhez adok néhány tippet az alábbiakban! 

1. Keresd meg azt a mozgásformát, amit szeretsz csinálni, egész biztos van olyan. Segíthet, ha visszaemlékszel, hogy gyerekként miket szerettél csinálni (tánc, futás, labdajáték, hulahoop, ugrókötél, egyensúlyi gyakorlatok, kutyasétáltatás, stb.)? Hátha még most is közel áll hozzád – az a jó, ha játékos és könnyed, nem kell beleszakadni az erőlködésbe! 😉 Kezdd el néhány perccel és ahogy telnek a napok, majd feljebb emelheted az időtartamot – a lényeg, hogy rendszeresen mozogj! És ezt most ne is csak az ideális testsúly elérése érdekében tedd, hanem a mozgás öröméért!

2. Az étkezésed átalakításával haladhatsz lépésenként is, nem kell egy nap alatt mindent megváltoztatni! Apró változtatásokat vezess be, azok hosszú távon sokkal hatékonyabbak, és könnyebb is fenntartani őket.

3. Ha az ideális testsúly neked azt jelenti, hogy fogyni is szeretnél, akkor tartsd észben, hogy kilónként fogod leadni a kívánt súlyt. Tudod, felfelé is egyesével jöttek, visszafelé is így könnyebb. Sokkal átláthatóbb a cél felé vezető út és hihetőbb is a siker, amikor nem 30 kilót akarunk leadni egyszerre, hanem mondjuk hetente csak 0,5-1 kilót. Ne kapkodj, ne siettesd a testedet. Lelkileg is fel kell készülnöd egy ekkora változásra! Ebben a kopogtatás sokat fog segíteni.

4. Ha eddig nem volt időd/kedved beiktatni új szokásokat, itt van egy nagyon egyszerű gyakorlat számodra, amivel szinte azonnal képes az életed részévé válni a kiválasztott tevékenység. Kis odafigyelést azért mindenképpen igényel… Dióhéjban: kapcsold egy olyan szokásodhoz, ami már automatikus, pl. fogmosás. Vagyis az új dolgot rögtön fogmosás után végezd el. ITT írok erről részletesen: Az unalmas rutin és az idegesítő szokások – cikk és letölthető gyakorlat >>>

5. Saját magadért tegyél lépésket. Most az egyszer ne más kedvéért akard elérni az ideális súlyodat, hanem azért, mert te akarod. Mit teszel meg magadért már ma? Hogyan kényezteted magad?

6. Írj egy levelet magadnak, azokra az időkre, amikor kizökkensz a lendületből. Legyen benne egy lista, hogy mi mindent tudsz tenni magadért, amikor pl. rosszul érzed magad, vagy csalódott vagy, hogy nem olyan ütemben változik a súlyod, alakod, ahogy eltervezted.
Pl.: Kedves [Neved]! Látom, most inkább egy kis pihenőre lenne szükséged, de tarts ki, olyan jól csinálod! Teljesen rendben van az is, hogy nem megy minden tökéletesen úgy, ahogy eltervezted! Na és! Én attól még nagyon szeretlek és nagyon drukkolok, hogy elérd a célodat! Ezek a dolgok segíteni fognak, hogy máris jobban érezd magad: igyál egy finom teát / vegyél egy forró fürdőt / oldd a stresszt / kopogtass / menj ki a szabadba / menj el egy masszázsra / beszélj valakivel, aki érti, miben vagy éppen és kérd meg, hogy csak hallgasson meg, hadd mondd el, ami benned van, stb.

7. Fotózd le magad! mindenképpen legyen képed a kiindulási állapotról. Igen, akkor is, ha most még szégyelled, ahogy kinézel. Amikor elérted a célodat, nagyon jó lesz visszanézni, honnan indultál. Persze, lehet, hogy egy kis időbe beletelik majd, de egész biztos büszkén fogsz visszanézni a  megtett utadra, amikor már megvan az ideális testsúlyod.

GYAKORLATOK

Napi szinten használható gyakorlatok

Hogyan?

1. Szüntess meg naponta egy kényelmetlen érzést

Tipp: Nyisd meg az összes ajánlott gyakorlatot, olvasd bele a szövegekbe, hogy tudd, melyik miről szól, így egyszerűbb lesz eldöntened, mikor melyiket érdemes választanod.

Vedd elő a jegyzetedet és figyeld meg, melyik gondolat, érzelem az, amit ma a leginkább igényli a figyelmedet vagy szeretnéd az intenzitását lecsökkenteni? Tudom nagy a csábítás, hogy semmit se tegyél, de nagyon jó érzés lesz megszabadulni a lehúzó érzelmektől.

Miközben kopogtatsz, eszedbe juthatnak további dolgok, amik a témával kapcsolatosak (vagy akár olyanok, amik látszólag nem ide tartoznak), írj fel mindent, hogy majd később ezekkel is tudj foglalkozni.

Ha érzelmek jöttek inkább: Egy negatív érzelem megszüntetése

Ha valamilyen történet jutott eszedbe: Hogyan szeressem magam?

Lehetséges, hogy nem lesz időd mindent kikopogtatni egy nap alatt, ami a papírodra került, ezért tedd el a jegyzetedet és legközelebb ott folytasd, ahol abbahagytad. Nézd meg az előzőleg adott válaszokat és újra írd melléjük most már az új értéket (0-10ig), hogy milyen erős a rossz érzésed az adott válasszal kapcsolatosan. Nem csodálkoznék rajta, ha csökkent volna a két kopogtatás között eltelt időben az érzések intenzitása.

2. Sok az érzelem a változással kapcsolatban? Mi lesz, ha sikerül? Mi lesz, ha nem sikerül? Erre az esetre ezeket a cikkeket és gyakorlatot ajánlom:

* Biztonságos-e megváltoznom – cikk és gyakorlat

** Ha voltál már szerelmes az Életbe… – ÉLD ÁT ÚJRA! – cikk és gyakorlat

*** Igent mondok saját magamra

Lesznek olyan napok, amikor jól érzed magad és úgy érzed, nincs szükséged stresszoldásra, akkor kopogtasd csak a pozitív gyakorlatokat, hogy megerősítsd a benned lévő jó érzéseket! 

Amikor viszont szükséged van ötletekre, mitől lehetsz jobban:

* Vedd elő a levelet, amit magadnak írtál az ilyen napokra

** Akksitöltő: avagy így töltsd fel magad, ha kimerültél – cikk és gyakorlat

3. Ha túl vagy az első lépéseken és még maradt időd, kedved kopogtatni, válassz magadnak egy pozitív gyakorlatot, amivel megerősíted az önmagadba vetett hitedet. Bármelyik kopogtatást választod a LETÖLTHETŐ! menüpontból, mindegyikben találsz pozitív kopogtatási részt (csak bele kell lapoznod a szövegbe és könnyedén megtalálod).

* Igent mondok saját magamra

** Elfogadom az élet ajándékait

*** Ünnepeld meg magad

4. Kopogtass minden nap!

Ha naponta mindössze néhány perced van, akkor is érdemes kopogtatnod! Mert már egy kis odafigyelés is sokat számít, majd meglátod! A Facebook oldalunkon további gyakorlatokat is találsz, köztük olyanokat, amik 1-2 perc alatt elvégezhetőek. Itt tudsz körülnézni >>> 

Nagyon elfoglalt vagy? Nem akadály, akkor is legyen egy reálisan felállított célod, amikorra szeretnéd azt elérni, és az ehhez szükséges gyakorlatokat iktasd be magadnak! Nézd meg, melyik gyakorlat kb. hány perces, az alapján könnyedén tudsz majd tervezni! Kopogtass legalább hetente egyszer!

5. Nézd meg, próbáld ki az >>>Önbizalom növelés témakörében ajánlott gyakorlatokat is<<<, hiszen az ideális testsúly elérése mellett az önbizalmad megerősítésére is nagy szükség van. Könnyebb elérni a célodat, ha elköteleződsz magad mellett. 

Akkor működik, ha csináljuk!

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de azon túl, hogy elhalmoztunk ötletekkel, gyakorlatokkal, a többi már rajtad múlik! Kezdd el használni ezeket és figyeld meg, melyik az, amelyik nagyon jó hatással van rád – ezt jegyezd meg! Használd minél gyakrabban! És ha úgy érzed, másnak is segítene, add tovább, mutasd meg ezeket a gyakorlatokat a barátaidnak, ismerőseidnek!

Nem tetszik / nem elég személyre szabott a gyakorlatokban lévő szöveg?

Hát igen, mi is tudjuk, hogy ezek általános szövegek, úgy találtuk ki őket, hogy minél több ember tudjon azonosulni velük. Nem baj, ha azokat a részeket is kopogtatod, amik nem vonatkoznak rád, mert ezzel nem kopogtatsz be magadnak semmilyen negatív dolgot, ellenben az elméd meg fogja találni az olvasott szöveg és az életed közötti kapcsolódási pontokat… Szóval ártani biztos nem fog! Sőt!

Ráadásul, emlékszel, hogy amikor kopogtatsz = megérinted a meridián végpontokat (vagyis a kopogtatási pontokat), oldod a stresszt és az agyad stresszközpontjába (Amygdala-ba) pozitív, nyugtató jelzéseket küldesz, hogy minden rendben van, nincs veszély! 🙂

Ha nagyon zavar, hogy nem találtuk el azt a nyelvezetet, ami passzol hozzád is, annyi baj legyen! Írd át magadnak a saját ízlésedre! Éppen ez a lényege a letölthető gyakorlatoknak és az önálló munkának, hogy személyre szabottan tudod használni őket!! Sok sikert a gyakorláshoz!

Napi szintű támogatást szeretnél? Csatlakozz a FB csoportunkhoz!

Ezen a linken éred el az ingyenes Facebook csoportot: EFT Siker – stresszoldás kreatívan >>>

Ez egy zárt, privát csoport, csak akkor éred el, ha van Facebook profilod, de szerencsére csak a tagok láthatják a bejegyzéseket és kommenteket. Ezzel szeretnénk egy biztonságos közeget teremteni azok számára, akiknek fontos a stresszoldás és szívesen használják az EFT kopogtatást is.

Megéri csatlakozni, kipróbálni, milyen az, amikor napi szinten ötletet és erőt meríthetsz hasonló gondolkodású emberek társaságából.

További segítő ötletek

  • Írj sikerfüzetet, írj bele mindent, amit aznap jól csináltál!
  • Jegyezd fel az apró változásokat is (mehet a sikerfüzetbe is, hiszen ez siker)!
  • Figyeld meg a körülötted élő, a veled kapcsolatban álló embereket – milyennek látod őket? Változtak? Másképp viselkednek veled, mint korábban? (Igen valószínű, hogy a te változásod is benne van és ezáltal újra kell értelmezniük a veled való kapcsolatot, hiszen hozzád már nem lehet ugyanúgy kapcsolódni mint régen.)
  • Lehetséges, hogy a változások más szinteken mutatják meg magukat, mint ahol keresed vagy elvárod? (pl. fogyni szeretnél és ennek érdekében rendszeresen tornázol, viszont kezdetben semmi változást nem látsz az alakodon, ellenben nagyon jókat alszol, sokkal jobb a kedved, és mintha a munkában is fókuszáltabb lennél?)
  • Találd meg a saját tempódat!
  • Kopogtass – találsz egy letölthető EFT kopogtatást a cikk végén és továbbiakat a LETÖLTHETŐ! menüpontban

Van itt neked még egy plusz ötlet, amivel felturbózhatod a változásodat: FOGADD MEG A SAJÁT TANÁCSAIDAT IS!

Figyelmesen hallgasd magad, amikor barátoknak, ismerősöknek, idegeneknek életvezetési tanácsokat, ötleteket adsz, együtt gondolkodsz velük… még ha más is az ő kihívásuk, mint a tiéd, az ötleteid nagyon valószínű, hogy a te életedre is tökéletesen működnek! Próbáld csak ki! 🙂

Kéred a folytatást? Az új bejegyzéseket és a letölthető gyakorlatainkat mindig a feliratkozóinknak küldjük ki először!