Összegyűjtöttem neked azokat a gyakorlatokat, amikkel akár már ma elkezdheted a munkát önmagadon. Ha rendszeresen kopogtatsz, egyre jobban érezheted magad, magabiztosabb, határozottabb és közben pedig egyre nyugodtabb is lehetsz. Ez a stresszoldás lényege. Emellett pedig megtanítod rá saját magadat, hogy másképpen gondolkozz, mint korábban. Ó, és ne felejtsük el, hogy egy olyan módszer van a kezedben, az EFT kopogtatás, amit bárhol, bármikor, bármilyen témára kipróbálhatsz!!

Ezzel az írással egy új sorozatunk is útnak indul. Szeretném neked megmutatni, hogy különböző témákra hogyan tudod a már rendelkezésre álló letölthető kopogtatásokat könnyedén használni. Ez tehát az „Így használd a letölthető gyakorlatokat” sorozatunk 1. része, amiben az önbizalom növeléssel foglalkozunk.

Kezdjük a hozzáállással

*Mint azt már biztos észrevetted, mindenképpen megtaláljuk a módját annak, hogy a gyakorlás végére egy pozitív lelkiállapotban jöjjünk ki még a kényelmetlen helyzetekből is. Ezt úgy érjük el, hogy a gondolatainkat és érzelmeinket olyan mederbe tereljük, amivel sokkal jobban érezzük magunkat.

**Saját magunkkal foglalkozunk, a saját hozzáállásunkat és érzelmi állapotunkat igyekszünk megváltoztatni. Egyedül a saját változásainkért tudunk felelősséget vállalni.

***A saját tempódban haladj, az a legjobb neked!! Nem kell sietned, hiszen a gyakorlatokat mindig megtalálod a honlapon és ha szeretnéd le is töltheted őket magadnak.

****Veregesd meg a saját válladat!! Komolyan! Nézd meg, te az önálló munkát választottad, ami a nehezebb út, mert magadat fogod vezetni közben, de az eredmények nem maradnak el, mert ez a lényeg: rászántad magad, gyakorolsz, következetes vagy. Csak így tovább! 🙂

Még nem ismered az EFT kopogtatást?

Az egyik legrövidebb magyarázatot kapod meg az EFT-ről. Mindössze néhány percre van szükséged, hogy a lényeget átnézd és megértsd, utána már kezdheted is a gyakorlást! Ennyi információ bőven elegendő ahhoz, hogy önállóan alkalmazni tudd a módszert saját magadon és sikerrel használd a letölthető gyakorlatokat.

Mi az EFT kopogtatás? >>>

EFT kopogtatási pontok >>> 

ÖNBIZALOM NÖVELÉS – kopogtatással

Ha teheted, egy biztonságos, nyugodt helyen vedd elő az alábbi kérdéseket, amikor van időd is rá, hogy átgondold a válaszaidat. A jegyzeteidet a gyakorlat végén tedd el magadnak, mert a következő kopogtatás alkalmával is szükséged lesz rá. Jó lesz látni a változást és épp emiatt, a kiindulási pontokat fogjuk felderíteni az alábbiakban.

Milyen életterületeken érzed, hogy szükséged van az önbizalmad növelésére?

Írd fel magadnak a válaszokat és válaszd ki azt a területet, amelyiket a legfontosabbnak érzed. Egyszerre mindig csak egy életterületet válassz és csak erre koncentrálj, amíg azt nem érzed, hogy már elérted azt a szintet, amivel elégedett vagy.

Állapítsd meg, hogy egy 0-10ig terjedő skálán mekkora az önbizalmad ezen a kiválasztott területen?

0 = semennyi önbizalmam nincs

10 = tökéletesen elégedett vagyok magammal

Amíg a 10-es felé tartunk, felmerülhet benned, hogy akarod-e egyáltalán azt, hogy „tökéletesen elégedett legyél magaddal”… tényleg furán hangzik elsőre… megértem a kétségeidet és épp emiatt fontos megjegyeznem, hogy a 10-es erősségű önbizalom nem azt jelenti, hogy nagyképű, beképzelt vagy arrogáns leszel. >>> Gondold át, hogy neked mit jelent a 10-es önbizalom a legpozitívabban megfogalmazva. Olyan szavakkal írd le, amik neked sokat jelentenek. 

Mi lenne az a reálisan elérhető szám ezen a skálán, amivel már elégedett lennél? Írd fel ezt a számot. Azt is írd le, hogy reálisan mikorra szeretnéd ezt a célt elérni. Itt a „reális”-ba az is beletartozik, hogy mennyi időt szánsz magadra, a gyakorlásra és arra, hogy kipróbáld magad a valós életben. Tudod, hogy van ez… ha nem teszed bele az időt, energiát, a célod is távolabbra kerül.

Ha teheted, gyakorolj minden nap vagy minden másnap, hogy fenntartsd a lendületet és a pozitív energiaáramlást. Gyakorlásaid alkalmával írd fel, hogy adott napon milyen erősnek érzed az önbizalmadat? Minden alkalommal ugyanarra az életterületre gondolj, mint amit először kiválasztottál. Ez a szám valószínűleg nagyon változatos lesz. A jegyzeteidet tedd el egy biztonságos helyre, ahol nem fér hozzá más. Jó lesz visszanézni pár hét múlva, milyen sokat haladtál a célod felé!

LÉPJ AKCIÓBA! Miket fogsz megtenni azért, hogy a kívánt önbizalmat elérd?

Az az életterület, amit kiválasztottál, milyen lehetőségeket kínál számodra, hogy kipróbáld az önbizalmadat? Írd össze, mi mindent tudsz tenni annak érdekében, hogy megerősödj!

Természetes, hogy időnként azt érzed majd, hogy ahhoz, hogy fejleszd az önbizalmadat, valamennyire ki kell lépned a komfortzónádból, de minél többször teszed meg, annál könnyebben fog menni. Meglátod, hogy ahogy egyik komfortzónából kilépsz, nem történik egyéb, mint átlépsz egy másik komfortzónába – ami valószínűleg már jóval tágasabb, mint az előző volt! 😉

GYAKORLATOK

Napi szinten használható gyakorlatok

Hogyan?

1. Szüntess meg naponta egy kényelmetlen érzést

Írd fel, milyen erősnek érzed az önbizalmadat a kiválasztott életterületen 0-10ig.

Gondolj erre az életterületre és kérdezd meg magadtól, mi az oka annak, hogy még mindig nem 10-es az önbizalmad? Írd fel a válaszokat egymás alá és írd melléjük, hogy 0-10-ig milyen erős a rossz érzésed ezekkel kapcsolatban!

Ha érzelmek jöttek inkább: Egy negatív érzelem megszüntetése

Ha valamilyen történet jutott eszedbe: Hogyan szeressem magam?

Lehetséges, hogy nem lesz időd mindent kikopogtatni egy nap alatt, ami a papírodra került, ezért tedd el a jegyzetedet és legközelebb ott folytasd, ahol abbahagytad. Nézd meg az előzőleg adott válaszokat és újra írd melléjük most már az új értéket (0-10ig), hogy milyen erős a rossz érzésed az adott válasszal kapcsolatosan. Nem csodálkoznék rajta, ha csökkent volna a két kopogtatás között eltelt időben az érzések intenzitása. 

2. Ha túl vagy az első lépésen, utána kopogtass végig egy pozitív gyakorlatot, amivel megerősíted az önmagadba vetett hitedet. Választhatsz ezek közül, vagy a LETÖLTHETŐ! menüpontból, ami aznap tetszik:

* Igent mondok saját magamra

** Elfogadom az élet ajándékait

*** Ünnepeld meg magad

Lesznek olyan napok, amikor jól érzed magad és úgy érzed, nincs szükséged stresszoldásra, akkor kopogtasd csak a pozitív gyakorlatokat, hogy megerősítsd a benned lévő jó érzéseket!

3. Kopogtass minden nap!

Ha naponta mindössze néhány perced van, akkor is érdemes kopogtatnod! Mert már egy kis odafigyelés is sokat számít, majd meglátod! Legalább ezek közül válassz magadnak valamit: Pénteki pozitív percek >>

Nagyon elfoglalt vagy? Nem akadály, akkor is legyen egy reálisan felállított célod, amikorra a kívánt erősségű önbizalmat szeretnéd elérni, és az ehhez szükséges gyakorlatokat iktasd be magadnak! Nézd meg, melyik gyakorlat kb. hány perces, az alapján könnyedén tudsz majd tervezni! Kopogtass legalább hetente egyszer!

Hetente ajánlott gyakorlatok

Hogyan?

1. A napi gyakorlatokon felül ezeket is ajánlom heti rendszerességgel. Válassz legalább egyet, ami épp azon a héten megszólít.

Legyél újra szerelmes az életbe! >>>

Változni jó! >>>

Minden értem történik >>>

Pozitív alapozás a következő időszakra >>>

Hogyan szeressem magam? >>>

Kiút a káoszból >>>

Ezeket a heti szintű gyakorlásokat is ugyanúgy kezdd el, írd fel, milyen erősnek érzed az önbizalmadat a kiválasztott életterületen 0-10ig. Ezt követően haladj az általad választott gyakorlat instrukciót követve.

Tipp: Nyisd meg az összes ajánlott gyakorlatot, olvasd végig a szöveget, hogy tudd, melyik miről szól, így egyszerűbb lesz eldöntened, mikor melyiket érdemes választanod.

2. Ha túl vagy az első lépésen, utána kopogtass végig egy pozitív gyakorlatot, amivel megerősíted az önmagadba vetett hitedet. Bármelyik kopogtatást választod a LETÖLTHETŐ! menüpontból, mindegyikben találsz pozitív kopogtatási részt (csak bele kell lapoznod a szövegbe és könnyedén megtalálod).

Meddig tart mire megerősödik az önbizalmad?

KÉRDEZD MEG MAGADTÓL A KÖVETKEZŐKET:

  • Mennyi időd van gyakorolni napi, heti, havi szinten?
  • Magaddal kapcsolatban mennyire vagy következetes? 
  • Mennyire tudsz elköteleződni saját magad és a gyakorlás mellett?
  • Mennyire akarod, hogy sikerüljön és valóban elérd a kitűzött célodat?

Saját tapasztalatom az, hogy ha szorgalmasan, lehetőség szerint napi szinten gyakorolsz, néhány héten belül érezhető lesz a változás.

EXTRA TIPP: A következő gyakorlatok NAPI SZINTŰ alkalmazásával tudod a legnagyobb eredményt elérni, mert abban segítenek, hogy hogyan oldd fel a kényelmetlen érzéseket, illetve azokat a történeteket, amik kellemetlenül érintenek. 

Érzelmek oldása >>> Egy negatív érzelem megszüntetése

Történetek, traumák, helyzetek oldása >>> Hogyan szeressem magam?

Azért ennyire fontosak ezek a gyakorlatok ebben a programban, mert az elménk éppen ezzel foglalkozik egész álló nap. Gondolj csak bele, néha milyen jó lenne leállítani az unalomig újra meg újra pörgetett jelenetet, mondatot a fejedben! Na, most már tudod, hogyan szállj ki ebből! Ezek a gyakorlatok pont ebben segítenek! 

Ebből is láthatod, hogy az egész csakis rajtad múlik! Kezdd el használni ezeket a gyakorlatokat és figyeld meg, melyik az, amelyik nagyon jó hatással van rád – ezt jegyezd meg! Használd minél gyakrabban!

FONTOS!!
Na és melyik az, amelyiket nagyon utáltad? Ezt is jegyezd meg! Hogy miért? Mielőtt kidobod, hogy neked ez nagyon nem oké, előbb gondold végig, hogy azért van-e ez az ellenállás benned, mert érzékenyen érintett az előre megírt tartalom? Esetleg eszedbe jutott valamilyen rég elfeledett trauma, vagy elkezdted kényelmetlenül érezni magad, pont úgy mint amikor [ez és ez] történt?

És ismét, a legfontosabb gyakorlatok, amik nagyon nagy hasznodra lehetnek a kényelmetlenség feloldásában:

Érzelmek jöttek inkább? >>> Egy negatív érzelem megszüntetése

Valamilyen történet jutott eszedbe? >>> Hogyan szeressem magam?

Nem tetszik / nem elég személyre szabott a gyakorlatokban lévő szöveg?

Hát igen, mi is tudjuk, hogy ezek általános szövegek, úgy találtuk ki őket, hogy minél több ember tudjon azonosulni velük. Nem baj, ha azokat a részeket is kopogtatod, amik nem vonatkoznak rád, mert ezzel nem kopogtatsz be magadnak semmilyen negatív dolgot, ellenben az elméd meg fogja találni az olvasott szöveg és az életed közötti kapcsolódási pontokat… Szóval ártani biztos nem fog! Sőt!

Ráadásul, emlékszel, hogy amikor kopogtatsz = megérinted a meridián végpontokat (vagyis a kopogtatási pontokat), oldod a stresszt és az agyad stresszközpontjába (Amygdala-ba) pozitív, nyugtató jelzéseket küldesz, hogy minden rendben van, nincs veszély! 🙂

Ha nagyon zavar, hogy nem találtuk el azt a nyelvezetet, ami passzol hozzád is, annyi baj legyen! Írd át magadnak a saját ízlésedre! Éppen ez a lényege a letölthető gyakorlatoknak és az önálló munkának, hogy személyre szabottan tudod használni őket!! Sok sikert a gyakorláshoz!

További segítő ötletek

  • Írj sikerfüzetet, írj bele mindent, amit aznap jól csináltál!
  • Jegyezd fel az apró változásokat is (mehet a sikerfüzetbe is, hiszen ez siker)!
  • Figyeld meg a körülötted élő, a veled kapcsolatban álló embereket – milyennek látod őket? Változtak? Másképp viselkednek veled, mint korábban? (Igen valószínű, hogy a te változásod is benne van és ezáltal újra kell értelmezniük a veled való kapcsolatot, hiszen hozzád már nem lehet ugyanúgy kapcsolódni mint régen.)
  • Lehetséges, hogy a változások más szinteken mutatják meg magukat, mint ahol keresed vagy elvárod? (pl. fogyni szeretnél és ennek érdekében rendszeresen tornázol, viszont kezdetben semmi változást nem látsz az alakodon, ellenben nagyon jókat alszol, sokkal jobb a kedved, és mintha a munkában is fókuszáltabb lennél?)
  • Találd meg a saját tempódat!
  • Kopogtass – találsz egy letölthető EFT kopogtatást a cikk végén és továbbiakat a LETÖLTHETŐ! menüpontban

Van itt neked még egy plusz ötlet, amivel felturbózhatod a változásodat: FOGADD MEG A SAJÁT TANÁCSAIDAT IS!

Figyelmesen hallgasd magad, amikor barátoknak, ismerősöknek, idegeneknek életvezetési tanácsokat, ötleteket adsz, együtt gondolkodsz velük… még ha más is az ő kihívásuk, mint a tiéd, az ötleteid nagyon valószínű, hogy a te életedre is tökéletesen működnek! Próbáld csak ki! 🙂

Kéred a folytatást? Az új bejegyzéseket és a letölthető gyakorlatainkat mindig a feliratkozóinknak küldjük ki először!