Sorozatunk 2. része: STRESSZOLDÁS KREATÍVAN. Alkalomról alkalomra látni fogod, hogy hasonlóan épülnek fel ezek az írások, de célzottan az aktuális témára összpontosítunk. Ha már ismered ezt a sorozatot, figyelj rá, hogy ne ugord át ösztönösen az ismerős, ismétlődő sorokat, mert minden alkalommal egy új megközelítéssel fogsz találkozni. Sok sikert! 🙂

Összegyűjtöttem neked azokat a gyakorlatokat, amikkel akár már ma elkezdheted a munkát önmagadon. Ha rendszeresen kopogtatsz, egyre jobban érezheted magad, magabiztosabb, határozottabb és közben pedig egyre nyugodtabb is lehetsz. Ez a stresszoldás lényege. Emellett pedig megtanítod rá saját magadat, hogy másképpen gondolkozz, mint korábban. Ó, és ne felejtsük el, hogy egy olyan módszer van a kezedben, az EFT kopogtatás, amit bárhol, bármikor, bármilyen témára kipróbálhatsz!!

Szeretném neked megmutatni, hogy különböző témákra hogyan tudod a már rendelkezésre álló letölthető kopogtatásokat könnyedén használni. Ez tehát az „Így használd a letölthető gyakorlatokat” sorozatunk 2. része, amiben a stresszoldás kreatív módjaival foglalkozunk, amiket könnyedén be tudsz majd építeni a mindennapokba.

Kezdjük a hozzáállással

*Mint azt már biztos észrevetted, mindenképpen megtaláljuk a módját annak, hogy a gyakorlás végére egy pozitív lelkiállapotban jöjjünk ki még a kényelmetlen helyzetekből is. Ezt úgy érjük el, hogy a gondolatainkat és érzelmeinket olyan mederbe tereljük, amivel sokkal jobban érezzük magunkat.

**Saját magunkkal foglalkozunk, a saját hozzáállásunkat és érzelmi állapotunkat igyekszünk megváltoztatni. Egyedül a saját változásainkért tudunk felelősséget vállalni.

***A saját tempódban haladj, az a legjobb neked!! Nem kell sietned, hiszen a gyakorlatokat mindig megtalálod a honlapon és ha szeretnéd le is töltheted őket magadnak.

****Veregesd meg a saját válladat!! Komolyan! Nézd meg, te az önálló munkát választottad, ami a nehezebb út, mert magadat fogod vezetni közben, de az eredmények nem maradnak el, mert ez a lényeg: rászántad magad, gyakorolsz, következetes vagy. Csak így tovább! 🙂

Még nem ismered az EFT kopogtatást?

Az egyik legrövidebb magyarázatot kapod meg az EFT-ről. Mindössze néhány percre van szükséged, hogy a lényeget átnézd és megértsd, utána már kezdheted is a gyakorlást! Ennyi információ bőven elegendő ahhoz, hogy önállóan alkalmazni tudd a módszert saját magadon és sikerrel használd a letölthető gyakorlatokat.

Mi az EFT kopogtatás? >>>

EFT kopogtatási pontok >>> 

STRESSZOLDÁS – kreatív ötletekkel

Bármi lehet kreatív ötlet: ez egy olyan cselekedet, amitől utána jobban érezzük magunkat. Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy a stresszoldás során ne ártsunk magunknak, másoknak, a többi élőlénynek, de még a Földnek se. Pl. nem számít kreatív stresszoldó ötletnek az egész estés süti- és chipsevés a tévé előtt, a kontroll nélküli alkoholfogyasztás és az sem, ha valaki máson töltjük ki a mérgünket! 

Szerencsére sok olyan egyszerű és nagyszerű stresszoldó tevékenységünk van, amik teljesen természetes részei az életünknek. És nem is kell feltétlenül valamilyen rendszerbe foglalt stresszoldó módszerre gondolni, hiszen szinte 100%, hogy már az EFT kopogtatás előtt is nagyon sok mindent alkalmaztál magadon ösztönösen – sikerrel!
(Pl. vettél egy forró, illatos fürdőt és utána úgy érezted, megújultál. 🙂 )

Az alábbi cikkben nagyon sok ötletet találsz, amiket kipróbálhatsz + egy letölthető gyakorlatot, hogy azonnal jobban legyél: Akksitöltő – avagy: Így töltsd fel magad, ha kimerültél >>>

Gyűjtsd össze azokat a tevékenységeket, amiket szeretsz csinálni és amiktől mindig jobban érzed magad. Akármilyen kicsik legyenek, ha egy listád van róla, amire bármikor rápillanthatsz, akkor hamarabb tudod a stresszoldást választani a kényelmetlen érzések helyett. 

STRESSZOLDÁS – kopogtatással

Kezdd ezzel a cikkel: Variációk egy témára – avagy mindenki másképp hívja, de ugyanúgy érzi a stresszt >>>

Alapvetően fontos ugyanis, hogy tudd, te hogyan hívod azt az állapotot, amikor stresszes vagy. Ez az írás és a hozzá tartozó gyakorlat nagyon sokat tud segíteni a későbbi stresszoldásodban, mert amint nevén nevezed a SAJÁT stresszedet (ami lehet, hogy a „segítségmindjártfelrobbanok”), rögtön tudsz vele mit kezdeni és látni fogod, hogy a 0-10-ig terjedő skálán is más intenzitásokat fogsz kapni, mintha simán a stressz szóra próbálod megállapítani. Szóval irány a cikk és találd meg a saját stressz-szavadat!

Hogy lesz erre időd naponta?

Változó. Úgyis érezni fogod, mikor van szükséged egy kicsit több időre ahhoz, hogy magaddal foglalkozz. Ha napi néhány percet rá tudsz szánni, az kezdetnek már nagyon jó! Már ennyi is segít, hogy jobban érezd magad, és ki tudd alakítani az új szokásodat. Ezen kívül a letölthető gyakorlatok elején látni fogod, hogy megadtunk egy körülbelüli időtartamot, hogy hány perc alatt végezhető el kényelmesen, lassú tempóban a gyakorlat. 

Ha eddig nem volt időd/kedved beiktatni új szokásokat, itt van egy nagyon egyszerű gyakorlat számodra, amivel szinte azonnal képes az életed részévé válni a kiválasztott tevékenység. Kis odafigyelést azért mindenképpen igényel… Dióhéjban: kapcsold egy olyan szokásodhoz, ami már automatikus, pl. fogmosás. Vagyis az új dolgot (stresszoldó gyakorlatot) rögtön fogmosás után végezd el. ITT írok erről részletesen: Az unalmas rutin és az idegesítő szokások – cikk és letölthető gyakorlat >>>

GYAKORLATOK

Ezekből a gyakorlatokból válaszd ki azt, amelyik az adott napon úgy érzed, hogy a legjobban tudna támogatni abban, hogy mielőbb jobban legyél! Nézz bele, melyik miről szól, milyen jellegű gondolatok vannak benne, hogy képben legyél, mi a választék.

A LETÖLTHETŐ menüpontban található Stresszoldás szekcióban találsz még további gyakorlatokat, használd őket bátran!

Napi szinten használható gyakorlatok

Hogyan?

1. Találd meg a saját szavadat a stresszre és kopogtass rá!

Cikk: Variációk egy témára – avagy mindenki másképp hívja, de ugyanúgy érzi a stresszt

Gyakorlat: S.O.S. kopogtatás

A cikk és gyakorlat kiegészíti egymást, mindkettőt figyelmedbe ajánlom, a könnyebb megértés és hatékonyabb gyakorlat érdekében.

Ezen felül érdekes megfigyelés lehet, hogy ha a kiválasztott stresszoldó gyakorlat előtt felírod azt is, hogy milyen erősnek érzed a stressz szintedet 0-10ig, utána pedig kövesd az előre megírt instrukciókat. A végén ismét jegyezd fel magadnak az intenzitást és hogy mi változott? Milyen erősnek érzed a stresszt 0-10ig?

FONTOS: annak ellenére, hogy az egyszerűség kedvéért a stressz szót használom, te mindig azt a saját szavaiddal meghatározott érzést vedd alapul, amivel te a stresszt kifejezed!!! 

2. Szüntess meg naponta egy kényelmetlen érzést

Alap gyakorlatunk: Egy negatív érzelem megszüntetése

Ebbe a gyakorlatba szintén behelyettesítheted a saját stressz-szavadat!

Ha további kényelmetlen érzelmek is megjelentek, írd fel ezeket, de tedd félre őket addig, míg nem végeztél a stressz kopogtatással. Abban az esetben, ha az új érzelem annyira erős, hogy nem tudsz másra figyelni, akkor foglalkozz vele azon nyomban, és később térj vissza a korábbiakra. Figyelj a megérzéseidre, hagyd magad vezetni általuk.

Ha kopogtatás közben valamilyen történet is eszedbe jutott: Hogyan szeressem magam?

Lehetséges, hogy nem lesz időd mindent kikopogtatni egy nap alatt, ami a papírodra került, ezért tedd el a jegyzetedet és legközelebb ott folytasd, ahol abbahagytad. Nézd meg az előzőleg adott válaszokat és újra írd melléjük most már az új értéket (0-10ig), hogy milyen erős a rossz érzésed az adott válasszal kapcsolatosan. Nem csodálkoznék rajta, ha csökkent volna a két kopogtatás között eltelt időben az érzések intenzitása.

3. Ha túl vagy az első lépésen, utána kopogtass végig egy pozitív gyakorlatot, amivel megerősíted az önmagadba vetett hitedet. Választhatsz ezek közül, vagy a LETÖLTHETŐ! menüpontból, ami aznap tetszik:

* Igent mondok saját magamra

** Elfogadom az élet ajándékait

*** Ünnepeld meg magad

Lesznek olyan napok, amikor jól érzed magad és úgy érzed, nincs szükséged stresszoldásra, akkor kopogtasd csak a pozitív gyakorlatokat, hogy megerősítsd a benned lévő jó érzéseket!

4. Kopogtass minden nap!

Ha naponta mindössze néhány perced van, akkor is érdemes kopogtatnod! Mert már egy kis odafigyelés is sokat számít, majd meglátod! A Facebook oldalunkon további gyakorlatokat is találsz, köztük olyanokat, amik 1-2 perc alatt elvégezhetőek. Itt tudsz körülnézni >>> 

Meddig tart mire csökken a stressz szinted?

Saját tapasztalatom az, hogy ha szorgalmasan, lehetőség szerint napi szinten gyakorolsz, néhány héten belül érezhető lesz a változás. Vannak, akik azonnal érzik, valakinek napok kellenek, másoknak hosszabb idő. A saját tempódban haladj! 

EZEKET A KÉRDÉSEKET IS ÉRDEMES ÁTGONDOLNOD:

>>> Be tudod iktatni a napi stresszoldást?
Napi stresszoldás az, amikor a mindennapok feszültségét oldod (pl. munkahely, családi viták, stb.)

 

>>> Tervezed, hogy időt, figyelmet szánsz a régi, eltemetett traumák oldására?
Amikor mélyebben foglalkozol a kihívásaiddal, akár önállóan, akár EFT szakértő bevonásával.

 

>>> Mennyire tudod kiiktatni az erőteljes stressz faktorokat az életedből?
(Pl. pletykás szomszédok, türelmetlen főnök, állandóan késő helyijárat, stb.)
FONTOS: a cél az, hogy a saját stressz szintünket csökkentsük és jobban érezzük magunkat, de semmiképpen sem az, hogy másokat megváltoztassunk. Mégis figyeld meg, hogy ha kopogtatsz a stresszre, érzel-e bármiféle változást ezekben a helyzetekben, kapcsolatokban?

>>> Hogyan alszol? Hogyan ébredsz?
Ha nem úgy, ahogy szeretnél, iktass be néhány perces stresszoldó kopogtatást reggel és este is!

EXTRA TIPP: A következő gyakorlatok NAPI SZINTŰ alkalmazásával tudod a legnagyobb eredményt elérni, mert abban segítenek, hogy hogyan oldd fel a kényelmetlen érzéseket, illetve azokat a történeteket, amik kellemetlenül érintenek. 

Érzelmek oldása >>> Egy negatív érzelem megszüntetése

Történetek, traumák, helyzetek oldása >>> Hogyan szeressem magam?

Azért ennyire fontosak ezek a gyakorlatok ebben a programban, mert az elménk éppen ezzel foglalkozik egész álló nap. Gondolj csak bele, néha milyen jó lenne leállítani az unalomig újra meg újra pörgetett jelenetet, mondatot a fejedben! Na, most már tudod, hogyan szállj ki ebből! Ezek a gyakorlatok pont ebben segítenek! 

Akkor működik, ha csináljuk!

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de azon túl, hogy elhalmoztunk ötletekkel, gyakorlatokkal, a többi már rajtad múlik! Kezdd el használni ezeket és figyeld meg, melyik az, amelyik nagyon jó hatással van rád – ezt jegyezd meg! Használd minél gyakrabban! És ha úgy érzed, másnak is segítene, add tovább, mutasd meg ezeket a gyakorlatokat a barátaidnak, ismerőseidnek!

Nem tetszik / nem elég személyre szabott a gyakorlatokban lévő szöveg?

Hát igen, mi is tudjuk, hogy ezek általános szövegek, úgy találtuk ki őket, hogy minél több ember tudjon azonosulni velük. Nem baj, ha azokat a részeket is kopogtatod, amik nem vonatkoznak rád, mert ezzel nem kopogtatsz be magadnak semmilyen negatív dolgot, ellenben az elméd meg fogja találni az olvasott szöveg és az életed közötti kapcsolódási pontokat… Szóval ártani biztos nem fog! Sőt!

Ráadásul, emlékszel, hogy amikor kopogtatsz = megérinted a meridián végpontokat (vagyis a kopogtatási pontokat), oldod a stresszt és az agyad stresszközpontjába (Amygdala-ba) pozitív, nyugtató jelzéseket küldesz, hogy minden rendben van, nincs veszély! 🙂

Ha nagyon zavar, hogy nem találtuk el azt a nyelvezetet, ami passzol hozzád is, annyi baj legyen! Írd át magadnak a saját ízlésedre! Éppen ez a lényege a letölthető gyakorlatoknak és az önálló munkának, hogy személyre szabottan tudod használni őket!! Sok sikert a gyakorláshoz!

Napi szintű támogatást szeretnél? Csatlakozz a FB csoportunkhoz!

Ezen a linken éred el az ingyenes Facebook csoportot: EFT Siker – stresszoldás kreatívan >>>

Ez egy zárt, privát csoport, csak akkor éred el, ha van Facebook profilod, de szerencsére csak a tagok láthatják a bejegyzéseket és kommenteket. Ezzel szeretnénk egy biztonságos közeget teremteni azok számára, akiknek fontos a stresszoldás és szívesen használják az EFT kopogtatást is.

Megéri csatlakozni, kipróbálni, milyen az, amikor napi szinten ötletet és erőt meríthetsz hasonló gondolkodású emberek társaságából.

További segítő ötletek

  • Írj sikerfüzetet, írj bele mindent, amit aznap jól csináltál!
  • Jegyezd fel az apró változásokat is (mehet a sikerfüzetbe is, hiszen ez siker)!
  • Figyeld meg a körülötted élő, a veled kapcsolatban álló embereket – milyennek látod őket? Változtak? Másképp viselkednek veled, mint korábban? (Igen valószínű, hogy a te változásod is benne van és ezáltal újra kell értelmezniük a veled való kapcsolatot, hiszen hozzád már nem lehet ugyanúgy kapcsolódni mint régen.)
  • Lehetséges, hogy a változások más szinteken mutatják meg magukat, mint ahol keresed vagy elvárod? (pl. fogyni szeretnél és ennek érdekében rendszeresen tornázol, viszont kezdetben semmi változást nem látsz az alakodon, ellenben nagyon jókat alszol, sokkal jobb a kedved, és mintha a munkában is fókuszáltabb lennél?)
  • Találd meg a saját tempódat!
  • Kopogtass – találsz egy letölthető EFT kopogtatást a cikk végén és továbbiakat a LETÖLTHETŐ! menüpontban

Van itt neked még egy plusz ötlet, amivel felturbózhatod a változásodat: FOGADD MEG A SAJÁT TANÁCSAIDAT IS!

Figyelmesen hallgasd magad, amikor barátoknak, ismerősöknek, idegeneknek életvezetési tanácsokat, ötleteket adsz, együtt gondolkodsz velük… még ha más is az ő kihívásuk, mint a tiéd, az ötleteid nagyon valószínű, hogy a te életedre is tökéletesen működnek! Próbáld csak ki! 🙂

Kéred a folytatást? Az új bejegyzéseket és a letölthető gyakorlatainkat mindig a feliratkozóinknak küldjük ki először!