Pár hete meghallgattam egy online előadást Brendon Burchardtól, ami tömve volt produktivitási tippekkel és minden más jóval, amit ha megfogadsz, magabiztosabb lehetsz. Már emiatt is megérte a ráfordított időt, aztán a végén, szinte mellékesen bedobta, hogy ad még egy plusz tippet, amit persze a saját életén tesztelt először és amihez ő a TÜRELEM témakörét választotta elsőként. A TIPP: Havonta kiválaszt egy-egy olyan tulajdonságot vagy készséget, amivel szeretne rendelkezni; ezt egész hónapon át figyeli hogyan alakul az életében és tesz azért, hogy a helyzeteket, viselkedési mintákat feloldja. Amúgy pedig ő is ismeri és használja a kopogtatást a coaching mellett, szóval csapjunk is bele, hogy mi is megerősítsük a türelmünket.

Türelmetlen, irritált, elégedetlen vagyok – ez is én vagyok

Brendon gyakorlata kifejezetten tetszett, bár a türelem témakörével egyáltalán nem akartam foglalkozni, hiszen én olyan türelmes vagyok, hogy csak! Helyette azt találtam ki, hogy saját magamra szabom az ötletet, de legfőképpen az lesz, hogy havonta több tulajdonságot fogok átalakítani egyszerre, mert „a havi egy nekem annyira kevésnek és lassúnak tűnik…” – mondta egy türelmes(nek nem mondható) ember. 😀

Kellett pár nap, mire rájöttem, hogy épp ez az, amivel kezdenem érdemes. Egyre több helyzetet találtam, amikor rám férne egy nagy adag türelem. Nekem sokszor az elégedetlenséggel is összekapcsolódik a türelmetlenség, de akkor már irritált vagyok. Tudod, amikor eltervezem, hogy mit hogyan teszek akár csak egy napon belül, de valami mindig kizökkent, megzavar, közbejön… Úgyhogy estére nem csoda, ha az egészet már igazságtalannak érzem, és ez az érzelmi koktél aztán semmi jóra nem vezet. Ismerős neked is?

Amikor sürgősen szükségem van egy energia-minőségre, amivel éppen nem rendelkezem, pl. a türelemre, akkor ezt az alábbi gyakorlatot szoktam elvégezni. Bízz benne, akkor is működik, ha nem hiszed el, nem érzel semmit vagy csak monoton módon mondod a szöveget. A türelem energiája sokkal hamarabb jelen lesz az energiarendszeredben, mint gondolnád. Kicsit lejjebb görgetsz és elmesélem, miért hiszem így! 🙂

Általában max 5 perc ebből elég szokott lenni, hogy érezhető legyen a türelem, a nyugalom érzése. Kopogtathatod akkor is, amikor türelmesnek érzed magad, azzal csak megerősíted a jó érzéseket.

Villámgyors kopogtatás

Kopogtasd a pontokon ugyanazt a mondatot. Ha egyszer végigértél, kezdd elölről a szemöldöktől és így kopogtass körbe-körbe, míg jobban nem érzed magad. Egy-egy kör után állj meg nagy lélegzetet venni! 

Szemöldök: még több türelem

Szem mellett: még több türelem

Szem alatt: még több türelem

Orr alatt: még több türelem

Áll: még több türelem

Kulcscsont: még több türelem

Kar alatt: még több türelem

Fejtető: még több türelem

Kéz oldala: még több türelem

***

Titkos kopogtatás – Mások jelenlétében

Ugyanúgy mindegyik ponton ugyanazt az egy mondatot mondd, csak most az ujjaidon kopogtass: még több türelem!

A két kezeddel egy időben is kopogtathatod párhuzamosan ugyanazokat az ujjakat: a hüvelykujjaddal érints egyesével a másik négy ujjad hozzád közelebb eső oldalát, nagyjából a körömágy magasságában. Ezt lehet zsebben, asztal alatt, utcán, igazából bárhol végezni, ha szükséged van rá. A szöveget mondhatod magadban vagy hangosan, suttogva, tátogva, ahogy épp szeretnéd, vagy ahogy a helyzet adja.

 

Egy kis kitérő, honnan is tudom, hogy hamarabb működik a kopogtatás mint ahogy megérezzük a hatását

Történt egyszer, hogy futni mentem és nagyon kedvetlennek éreztem magam. Annyira, hogy szinte vonszoltam magam. Nálam lassabban aznap senki se futott a patakparton. Elkezdtem menet közben kopogtatni az ujjaimon: még több lelkesedés, még több lelkesedés, még több lelkesedés… és semmi nem történt, továbbra sem éreztem lelkesnek magam, de azért folytattam.

 

Kb. 1 perce kopogtattam, amikor közelítettem egy társasághoz, ahol 3 nagytestű kutya ült békésen. Még mindig kopogtattam és kocogtam, amikor egy ezek hárman elkezdtek rohanni felém, mint az őrültek és amikor odaértek, hangosan csaholva ugrándozni kezdtek körülöttem, mint ahogy a kutyák járják az örömtáncukat… biztos láttál már ilyet.

 

Fogalmam sem volt, mi történhetett, miért jöttek oda épp hozzám, amikor (az engem lehagyó) egyik futó se érdekelte őket. Ellenben mindenki nagyon nevetett, aki látott minket, mert ez tényleg felért egy látványossággal. És persze elnézést kértek tőlem a gazdik, hogy képtelenek leállítani a kutyáikat, nem értik ezt a viselkedést… pár perc múlva sikerült rájuk tenni a pórázt, én pedig ismét nekilendültem és folytattam a kopogtatást: még több lelkesedés, még több lelkesedés, még több lelkesedés… és akkor megismétlődött ugyanaz a jelenet egy teljesen másik kutyával… aztán egy következővel… na, az már engem is felvidított! 😀

 

Akkor jöttem rá, hogy valószínűleg már egy perc után lelkes voltam (csak nekem késve érkezett meg), ők pedig az érzékenységükkel azonnal befogták a lelkesedés energiáját. Ez persze nekik nagyon ismerős lehetett, gondolom, azért örültek meg nekem annyira. 🙂

Vállaljak 100% felelősséget? De mindenért?

Nagyjából ugyanakkor olvastam Jack Canfield könyvében (The Success Principles), hogy vállaljak felelősséget 100%-ban mindenért, ami az életemben van, amikor a türelmetlenségemre rátaláltam. Érdekes egybeesésnek tűnt, aminek köze sincs a véletlenhez. 

Elkezdtem látni az összefüggéseket, hogy a türelmetlenségem tulajdonképpen visszavezethető a gyökerekig – hozzám. A kezdeti értetlenségem után beláttam: IGAZ, hogy minden az én felelősségem és ez megnyugtató is volt. Azt jelentette számomra, hogy ha egy korábbi döntésemmel én okoztam valamit, akkor én vagyok az, aki tenni tud annak érdekében, hogy a helyzet változzon.

Egy kis gondolatébresztő… hátha te is ráérzel erre; nekem nagyon sokat segített abban, hogy türelmesebb legyek!

Azt hittem, már rég túl vagyok rajta…

Ha egy ideje már foglalkozol magaddal, biztos találkoztál azzal a jelenséggel, hogy vannak olyan események a múltadban, amik időről időre visszaköszönnek. 

Hozzám is benézett egy ilyen „régi ismerős”, egy jelentőségteljes emlék, amit már nem számolom hányszor, hányféle módszerrel és szakemberrel dolgoztam át… és mégis jött, hogy újra tesztelhessem: elég türelmes vagyok-e már? Hát neeeem… pont az volt a reakcióm, mint mindig, amikor felbukkan: hát ezt nem hiszem el, azt hittem, már rég túl vagyok rajta!

Különös, hogy annak ellenére is ragaszkodom ehhez az elképzeléshez (hogy már túl vagyok rajta), hogy a hatása még mindig nyilvánvalóan jelen van az életemben. Megváltozott a hozzá fűződő viszonyom, szinte minimális az érzelmi töltet, de még nem múlt el. Ezúttal viszont tudatosabban és érettebben tudok ránézni. Tulajdonképpen ajándékot kaptam azzal, hogy ismét ráébredtem, még mindig tart és megint lehetőségem van egy kicsit dolgozni rajta. Bár elképzelhető, hogy nem ez volt az utolsó találkozásom ezzel az emlékkel, választhatom azt, hogy legközelebb barátságosabban és több türelemmel fogadom, hiszen kizárólag gyerekekről szól az az emlék…

A kopogtatástól nem leszünk rettenthetetlenek, sem tökéletesek

Ezt pedig megnyugtatásképpen írom: ha már hetek, hónapok vagy akár évek óta kopogtatsz, vagy használsz más stresszoldó módszert, akkor is lehetnek rossz napjaid, olyan időszakaid, amikor ideges, irritált vagy türelmetlen vagy, esetleg azt érzed, hogy a feje tetejére állt az egész világ. Képzeld, ez teljesen normális!

A kopogtatással a számunkra nehéz érzelmek intenzitását csökkenteni tudjuk, de a természetes testi és lelki reakciókat nem tudjuk vele megszüntetni. (pl. a gyász folyamatát)

Ha a realitás talaján maradunk, rájöhetünk, hogy annyi minden történt velünk eddigi életünk során, legtöbbünknek nagyon sok olyan (gyerekként még hasznos, akár életmentő) viselkedésünk és reakciónk van, amiket időbe és SOK TÜRELEMBE telik átalakítani. 

A kopogtatással nem az a célunk, hogy mostantól semmi ne hasson ránk negatívan, hanem hogy az életben és zajlásaiban egy másfajta módon tudjunk részt venni. Ha valamire automatikusan reagálunk, az is rendben van! Ha észrevettük, azzal már tudunk valamit kezdeni! Pl. olyan lépéseket tehetünk, amit felelős felnőttként akarunk megtenni, együttérzően magunkkal és másokkal. 

Gyűjtsd össze azokat a helyzeteket, amikben türelmetlen vagy

Ha van egy ilyen listád, az már fél siker, mert onnantól kezdve már előre fel tudsz készülni, amikor egy ilyen helyzet előtt állsz. Ettől persze lehet, hogy hasonlóan fogsz reagálni, mint eddig, de már meglesz a választási lehetőséged, hogy másképpen viselkedj, mint korábban szoktál. Most már a kopogtatás is segít, hogy az érzelmi intenzitást csökkenteni tudd!

Szeretnél együtt kopogtatni a türelem témakörén? Akkor találkozzunk!

Tarts velem a csoportos Zoom kopogtatáson, ahol együtt kopogtatunk azon, hogy a TÜRELEM témakörét mielőbb átalakítsuk, megerősítsük! Itt tudsz bejelentkezni >>>

Zoom időpontok

November 25. csütörtök 19.00
December 1. szerda 20.00

Milyen témák lesznek még a közeljövőben?

December témája az önfegyelem lesz, hogy januártól már rendelkezésünkre álljon ez a minőség, utána pedig azt a képességet igyekszünk majd kifejleszteni magunkban, hogy végigvigyünk, végigkövessük azokat a dolgokat, amit elkezdtünk. 

Szeretettel várlak!

Kotsy Krisztina, hello@eftsiker.hu 

Kéred a folytatást? Az új bejegyzéseket és a letölthető gyakorlatainkat mindig a feliratkozóinknak küldjük ki először!