Észrevetted, hogy mennyire szeretne mindenki megváltozni, jobb emberré, kiforrottabb személyiséggé válni, aki egy kicsit is belekóstol az önismeret tengernyi irodalmába és az információk mögött rejlő lehetőségekbe? Lefogadom, te is a saját bőrödön tapasztaltad vagy tapasztalod még most is… 🙂 Mennyi jobbnál-jobb módszer, technika, ötlet, tanács vár minket, csak használni, gyakorolni kell őket, és akkor végre megváltozunk és hamargyorsan „kész” leszünk. Vagy ez még nem minden?

Tényleg csábító a lehetőségek tárháza és kezdetben még jönnek is a kisebb-nagyobb sikerek, de amint igazán és őszintén elkezdünk a lelkünk mélyére leásni… előkerülhetnek azok a rég eltemetett traumák, elfojtott érzelmeink is, amik visszarántanak a földre, felzaklatnak és ezáltal megállítják a változás lendületes folyamatát – vagyis rátaposnak a fékre.

Ezt persze most is ignorálhatjuk és még keményebben próbálkozhatunk, hiszen néha van az úgy, hogy egy felszínen látványos változás fontosabb, mint a lelkünk épülése, az összetört szívünk gyógyulása. Ki tudja már, ki használta először erre az állapotra azt a találó kifejezést, hogy „egyszerre nyomjuk a gázt és a féket is”

Akarom is, meg nem is

Mi lehet az a dolog, ami miatt nem tudsz haladni? Ami folyamatosan felbukkan, eszedbe jut, minden arra emlékeztet? Vagy épp ellenkezőleg, semmire nem gondolnál, de ha megkérdeznélek, hogy „Ha tudnád, mi az, ami lelassítja/blokkolja a változásodat, mit mondanál?” azonnal rávágnád a választ! Ha úgy gondolod, hasznos lenne, válaszold meg magadnak a kérdést.

Ezen kívül is felbukkanhatnak még mindenféle ellentétes érzelmek bennünk, miközben fejlesztenénk magunkat, amik mind nehezítik a változást. Egy nagyon népszerű páros a „félek, hogy nem változom” és a „félek, hogy megváltozom”… és egy másik nagyon hasonló „félek, hogy semmi sem változik” és „félek, hogy minden megváltozik”.

Nagyon nehéz úgy változtatni valamin, ha egyszerre egy időben legalább kétfélét hiszünk ugyanarról a dologról.

 

Mindent megteszel és semmi sem változik?

Pedig akkor is folyamatosan változol, csak lehet, hogy nem méred a változást a saját mértékeid szerint… Találj ki egy csak rád jellemző speciális mérési módot (az EFT kopogtatásban ez a 0-10-ig skála), ahogyan azonosítani tudod a változás mértékét! Válaszold meg az alábbi kérdéseket is, mert ezek tisztázása segíthet, hogy jobban ráláss: van-e változás vagy nincs?

 • Mi jelenti neked azt, hogy változol?
 • Honnan fogod tudni, észrevenni, hogy változol / megváltoztál?
 • Hogyan méred a változást?
 • Mi a megfelelő mértékű változás számodra? (+hogyan fogod észrevenni az apró változásokat?)
 • Egész pontosan mik lesznek a jelei?
 • Milyen területeken vársz változást? Az egyes területeken hogyan jelenik meg a változás?
 • Mit jelent a biztonságos változás?
 • A mindennapi tetteid, gondolataid, érzéseid támogatják a változásodat? Van, amikor szándékosan ellene dolgozol?

Mi olyan sietős?

A saját tempód a legjobb neked. Tudom, már sokszor mondtam, de még mindig igaz. 🙂

Ezt tapasztalhattad a privát életedben is, például amikor együtt eszel egy másik felnőttel. Érdekes megfigyelni, hogy valahogy mindig a gyorsabb diktálja a tempót, így aztán ugyanabban az ütemben falunk, rágunk, lapátoljuk magunkba az ételt… hogy miért próbáljuk tartani az iramot, az már összetettebb kérdés, de ha észrevetted, hogy hajszolva eszel, lassíts.

Egy másik ismerős példa, amikor gyalog megyünk valahova. Aki gyorsabban szeretne menni, az hajtja a másikat. Végülis akár ő is lassíthatna, de akkor meg hátráltatva érzi magát.

Na, hát ez érzelmi szinten is megjelenik, amikor változni, változtatni szeretnénk… siettetjük, hajszoljuk egymást és saját magunkat, mintha nem lenne elég jó az a tempó, amivel amúgy haladunk. Mindenképpen fel akarunk zárkózni, de miért is? Mindenképpen magunkkal akarjuk húzni a lassabbakat, de miért is?

Egyetértek, eleinte tényleg nehéz elfogadni azt, ha az egymással való összehasonlításkor kiderül, hogy teljesen különbözőek vagyunk. De ilyenkor mi van azzal, hogy ki akarunk tűnni a többiek közül? Mi lenne, ha örülnénk annak, hogy mindenki más, másképpen halad és drukkolnánk egymásnak hajszolás vagy hátráltatás nélkül. Ideális lenne, igaz?

Konzultációkon ez mindig nagyon erőteljes jelenség, amikor egy kicsit gyorsabban, kicsit messzebbre szeretném vinni a kliensemet, mint ahogy ő készen áll rá, akkor jön a satufék! Nem mondjuk ezt ki, de egyértelműen érezni lehet, hol van az elég. Persze az én dolgom az is, hogy valamivel mindig tovább menjünk, tágítsuk a komfortzónáját, provokáljam ezzel-azzal, hogy lássam, hol vannak a határok.

Nagyon szépen kivirulnak azok, akik a saját tempójukban haladhatnak. Öröm látni! Még így is sokszor próbálkoznak a „teperéssel”, hogy „de hát már hol kellene tartaniuk ennyi idősen” és hasonlók, de amikor megértik azt, hogy ez nem egy verseny és hogy a változásokat és az iramot is saját magukhoz mérjék, a folyamatok akkor indulnak be igazán.  

 

Nem mindegy, melyik irányból nézed a dolgokat!

Amikor ránézel az életedre, hogy értékeld, amit elértél, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik irányból teszed azt! Szoktál olyasmiket mondani, hogy „már 40 éves vagyok, és még mindig csak itt tartok”? Ha igen, akkor itt az ideje nézőpontot váltani és nem a jövőbe, hanem a múltba tekintve értékelni az életedet!

Ami annyit tesz, hogy a fenti mondat helyett mondj valami ehhez hasonlót: „40 éves vagyok és MÁR ITT TARTOK, nagyon sok mindent elértem mostanáig!” mennyivel másképp hangzik és mennyivel igazabb! Egy ilyen mondattal önbizalmat adsz magadnak és megerősítést, hogy igenis megtetted, ami a lehetőségeidhez mérten tőled telt.

Egész biztos vagyok benne, hogy már így is sok szép eredményt fel tudsz mutatni, viszont ha továbbra is a jövő felé kacsintgatsz, amikor a saját életedet értékeled, abból semmit sem nyersz, legfeljebb elcsüggedsz és nekiállsz kapkodni, hogy utolérd a többieket, akiket vetélytársaidnak szemeltél ki magadnak.

Vedd észre a változásokat

Az első lépés legyen az, hogy találd ki, neked mi a változás. Ehhez segítő kérdéseket írtam neked kicsit feljebb, válaszolj rájuk. Olyan jó lesz tudatosítani azt, hogy tényleg folyamatosan változol!

Ha pedig tovább olvasol, hamarosan megtalálod azokat az ötleteket, amiket bátran iktass be a hétköznapokba, hogy megerősítsd az önmagad iránti elköteleződésedet is. Nagyszerű lesz látni, mennyi jót teszel nap mint nap, akár a változásod érdekében! Rá fogsz jönni, hogy mindaz, amit új szokásként beiktattál mint változást, az gőzerővel dolgozni kezdett az érdekedben.

MEGJEGYZÉS: Adj azért egy kis időt az új szokásoknak! Kezdd azzal, hogy felejtsd el, hogy 21 nap alatt végleg beépül valami az életedbe… érdekes módon a jó szokások nem szoktak… én legalábbis még egy olyan emberrel sem találkoztam, akinek ez összejött volna. Adj neki legalább 2 hónapot, de inkább 3-at, és onnantól már tartósan a tiéd! 🙂 Ebben az írásban azt a működő módszert mutatom be neked, amivel a legegyszerűbb egy új szokást beiktatni az életedbe! >>>

SEGÍTŐ ÖTLETEK:

 • Írj sikerfüzetet, írj bele mindent, amit aznap jól csináltál!
 • Jegyezd fel az apró változásokat is (mehet a sikerfüzetbe is, hiszen ez siker)!
 • Figyeld meg a körülötted élő, a veled kapcsolatban álló embereket – milyennek látod őket? Változtak? Másképp viselkednek veled, mint korábban? (Igen valószínű, hogy a te változásod is benne van és ezáltal újra kell értelmezniük a veled való kapcsolatot, hiszen hozzád már nem lehet ugyanúgy kapcsolódni mint régen.)
 • Lehetséges, hogy a változások más szinteken mutatják meg magukat, mint ahol keresed vagy elvárod? (pl. fogyni szeretnél és ennek érdekében rendszeresen tornázol, viszont kezdetben semmi változást nem látsz az alakodon, ellenben nagyon jókat alszol, sokkal jobb a kedved, és mintha a munkában is fókuszáltabb lennél?)
 • Találd meg a saját tempódat!
 • Kopogtass – találsz egy letölthető EFT kopogtatást a cikk végén és továbbiakat a LETÖLTHETŐ! menüpontban

Néhány gondolat útravalónak

Van itt neked még egy plusz ötlet, amivel felturbózhatod a változásodat: FOGADD MEG A SAJÁT TANÁCSAIDAT IS!

Figyelmesen hallgasd magad, amikor barátoknak, ismerősöknek, idegeneknek életvezetési tanácsokat, ötleteket adsz, együtt gondolkodsz velük… még ha más is az ő kihívásuk, mint a tiéd, az ötleteid nagyon valószínű, hogy a te életedre is tökéletesen működnek! Próbáld csak ki! 🙂

 

Te mit adnál még hozzá a saját tapasztalatodból? Örömmel veszem, ha megosztod velem a hello@eftsiker.hu címen!

Kéred a folytatást? Az új bejegyzéseket és a letölthető gyakorlatainkat mindig a feliratkozóinknak küldjük ki először!