Több tucatnyi szívességkérés érkezik be hetente, ami valaki más feladata, de lepasszolják nekünk, mert tudják, hogy úgysem fogunk nemet mondani. Természetes, hogy igent mondunk mások kéréseire, mert nem szeretnénk rossz színben feltűnni az ismerősök előtt; pedig a homlokunk mögött vörösen villog a hatalmas N.E.M. „felirat” – és ez kívülről is látszik…

Túlkompenzálunk, túlterheljük magunkat és mindent magunkra vállalunk, csak hogy végre elfogadjanak, elismerjenek azok (is), akik többnyire levegőnek néznek bennünket. Mert ha nekik megfelelnénk végre boldogok és elégedettek lennénk?!

A teherbírásunk legalább annyira emberfeletti mint a megfelelési vágyunk. Ez rengeteg stressz önmagában is, ráadásul a sok pluszmunka, a plusz idő, amivel jár végképp nagyon leterheli a szervezetünket, idegrendszerünket és a lelkünket. Főleg, hogy cserébe ritkán kapunk viszonzást, ellenben sok esetben más aratja le a munkánk gyümölcsét; akár munkahelyi, ismerősök közötti vagy családi vonatkozásban.

Igen vagy nem? – avagy egy kitalált történet és háromféle kimenetele

Tegyük fel, hogy épp indulni készülsz a munkahelyedről, amikor a főnököd megjelenik az asztalod mellett és megkér, maradj még bent egy-két órát és fejezd be a másnap délutáni értekezletre készülő prezentációt, hátha nem lesz rá időd délelőtt. Ez nagyon fontos a főnököd szerint, és csak akkor tud nyugodtan aludni, ha még délután/este kész van. 

Igen ám, csakhogy aznap van a házassági évfordulód, asztalfoglalás fél óra múlvára a kedvenc éttermetekben, most kell indulnod, hogy ne késs. Mit válaszolsz?

#1

Egész nap az estét vártad és menni akarsz, de mégis IGENt mondasz (vagy bólintasz) a főnöknek és bent maradsz.

↓ ↓ ↓

VIGYÁZAT! Ezzel egy időben nemet mondasz saját magadra, az asztalfoglalásra, a szerelmedre és a családi életedre. Elkésel a randidról vagy el is kell halasztani az aznapi ünneplést. Másnap pedig lehet, hogy kiderül – elmarad az értekezlet, mert a főnök váratlanul vidékre utazott a barátnőjével.

#2

Dühös leszel a főnök kérése miatt, NEMet mondasz, aztán elkezdesz nyugtalanul magyarázkodni, hogy te előre szóltál és nem tudsz maradni. A főnöknek ez nem tetszik, sokat sejtető arckifejezéssel elvonul az asztalodtól, így aztán nem tudhatod, mi vár rád holnap… ezért inkább még bent maradsz egy ideig, hogy valamit enyhíts ezen a helyzeten.

↓ ↓ ↓

VIGYÁZAT! Ezzel egy időben nemet mondasz saját magadra is, az asztalfoglalásra, a szerelmedre és a családi életedre. Hogy miért? Mert még mindig dühöngsz, amikor felhívod a párodat, hogy késni fogsz, kénytelen vagy bent maradni egy kicsit tovább. Aztán pedig viszed magaddal a dühödet a családi ünnepségre, mert valakivel csak ki kell beszélned a történteket; házassági évforduló ide vagy oda… a főnöködről beszélgettek, amikor sokkal fontosabb témátok is lenne.

#3

Ránézel a főnökre, mosolyogsz és NEMet mondasz neki. Emlékezteted, hogy már így is valamivel tovább maradtál és holnap délelőtt ezzel fogod kezdeni, amit kért, amúgy is bőven van rá időd. Összepakolod a cuccodat és elköszönsz tőle. A főnök visszamosolyog – el is felejtette, hogy csak késő délután van az értekezlet, és jó szórakozást kíván az estédhez.

↓ ↓ ↓

Ezzel egy időben IGENt mondasz saját magadra! Gratulálok!

Ha a harmadik verziót választod, aznap és másnap is teljesen nyugodt lehetsz, a főnök nem akar majd bosszút állni rajtad, hiszen teljes összhangban voltak a szavaid, a tetteid és a kisugárzásod – és ez a lényeg!

Amint toporogni, feszengeni kezdesz, azonnal lecsapnak rád és elkezdenek „nyúzni”, hogy meggyőzzenek és akkor beadod a derekadat. Jó tudni, ha könnyen meginogsz a döntéseidben vagy néhány kérdéssel el lehet tántorítani attól, amit válaszoltál, a többieket is elbizonytalanítod magaddal kapcsolatban, mert nem tudják, mire számítsanak tőled.

Ezek a kérdések/kérések sokszor váratlanul érkeznek és nem tudsz rájuk felkészülni, ezért jobb, ha tudod, hogy van választásod. Ha van néhány ismétlődő kérés, előre eldöntheted, hogy mit és hogyan válaszolj, hogy saját magadra mindig IGENt mondj. Kis gyakorlást igényel és eleinte lehet, hogy nem mindig sikerül, de megéri kitartani!

Vajon rajtad is múlik, hogyan alakul a napod és hogyan viselkednek veled a többiek?

Három különböző hozzáállással, háromféle kimenetel várható. Vállald fel és cselekedj aszerint, amit kimondtál! Állj ki amellett, amit választottál és ne kérj érte elnézést!

Akár igent mondasz, akár nemet, cselekedj és viselkedj aszerint. Ha azt mondod a főnöknek, ott maradsz, akkor csináld jó kedvvel a munkádat és utána jó érzéssel menj haza a családodhoz. Csúsztasd későbbre az asztalfoglalást és ha odaértél a vacsorára, ne magyarázkodj, csak érezd jól magad, végre együtt ünnepelhetsz életed párjával!

Ha viszont azt mondod, hogy nem maradsz túlórázni, akkor nem gondolhatod meg magad! Pakolj össze és tűnés! Nem választani, hezitálni, magadat mások kedvéért háttérbe szorítani azt jelenti, hogy egy óriási NEMet mondasz saját magadra, és ez nem fair veled szemben!

A legkevesebb, amit megérdemelsz, hogy SAJÁT MAGADRA IGENT MONDASZ!!! Azt nem állítom, hogy ez egyszerű. Csak kezdd el minél hamarabb, hogy később egyszerűbb legyen.

Megjegyzés: Tisztában vagyok vele, hogy minden munkahely és főnök más, saját bőrömön tapasztaltam. Ez egy példa szituáció, ami rávilágíthat számodra is, hogy egyetlen helyzetben legalább háromféleképpen tudsz viselkedni.

Ezeken kívül is számtalan személyes és munkahelyi környezetből fakadó összetevője, variációja és kimenetele van minden helyzetnek, amiket képtelenség lenne felsorolni; nem is állt szándékomban. A példa azt a célt szolgálja, hogy a különböző IGENek és NEMek között segítsen neked különbséget tenni, de nem hivatott tanácsadásként szolgálni munkahelyi konfliktusmegoldáshoz.

Minél többször mondasz nemet, annál szimpatikusabb leszel!

Képzeld, pont fordítva működik – nem azért fognak megkedvelni, mert magadat és személyes igényeidet háttérbe szorítod, hanem azért, mert kiállsz magadért, meghúzod a határaidat. Ezzel példát mutatsz a többieknek is.

Biztos ismersz olyan embert, aki könnyedén és mosolyogva mond nemet. Talán már gondolkoztál is rajta, hogyan csinálja? Az alap, amiből kiindulhatunk, az önszeretet, ami meghozza az önbizalmat és a bátorságot is ahhoz, hogy kijelöljük a határainkat és azokat fel is vállaljuk. Ha szeretjük magunkat, olyan fontosak vagyunk magunknak, hogy fel sem merül a lehetősége annak, hogy mellőzzük testi-lelki szükségleteinket.

Tehát ahhoz, hogy mások jobban kedveljenek egy dolgot biztosan ajánlanék: SZERESD MAGAD! Ehhez nem kell senki más, nem kell senki engedélye, jóváhagyása, biztatása. Csak rajtad múlik! Most rögtön elkezdheted!

Már most is szerethető és elfogadható vagy!

Felnőttként egyszer úgyis be kell látnunk és el kell fogadnunk, hogy sajnos nem szerethet mindenki. Gondolj csak bele, te sem szereted az összes ismerősödet és főleg azokat nem, akik rendületlenül ignorálnak; és mégis az ő elismerésükre és tiszteletükre vágysz, pedig ezt te sem tudod megadni nekik.

Nagyon fárasztó ez az értelmetlen küzdelem, ráadásul azért is igen különös, mert a bizonyítási és cselekvési kényszer miatt nem érünk rá meghallani azoknak a társainknak a pozitív visszajelzéseit, akik felnéznek ránk és nagyra tartanak minket.

Dönthetünk úgy, hogy a figyelmünket inkább azokra irányítjuk, akiknek fontosak vagyunk. Amikor ez a gondolkodásbeli váltás megtörténik, rájöhetünk, hogy mindvégig megvolt a szurkolótáborunk, akik csupa jót akartak nekünk és egész idő alatt szerettek bennünket!

Néhány gondolat útravalónak

  • Figyelj arra, amit mondanak neked, halld meg az elismerő szavakat!
  • Igen vagy nem? Vállald fel és cselekedj aszerint, amit kimondtál! Állj ki amellett, amit választottál és ne kérj érte elnézést!
  • SZERESD MAGAD! Ehhez nem kell senki más, nem kell senki engedélye, jóváhagyása, biztatása. Csak rajtad múlik! Most rögtön elkezdheted!

Kéred a folytatást? Az új bejegyzéseket és a letölthető gyakorlatainkat mindig a feliratkozóinknak küldjük ki először!