Kitartó és következetes gyakorlással profivá válhatunk abban, amiben szeretnénk; és abban is, amiben nem igazán… Ha elég sokszor viselkedtél különböző helyzetekben ugyanúgy (még ha cikinek is érezted utána), legyél elégedett magaddal, mert képes vagy a profizmusra!

Nagyszámú ismétlés szükséges ahhoz, hogy valamiben a mesteri szintig eljussunk, és hogy minek a mesterei leszünk, azon múlik, mit próbálunk el a legtöbbször.

Egy viselkedést, egy reakciót is ki tudunk finomítani annyira, hogy bizonyos helyzetekre automatikusan reagáljunk. Úgy hangzik, mint egy vallomás, amikor azt mondjuk; „van az a rossz szokásom, hogy…”, és mindenki másképp fejezi be; pl. „rosszat feltételezek elsőre másokról”, „rögtön leülök a tévé elé, amint hazaértem”, „először kiabálok és utána kérdezek”, stb.

Szokásaink nem a semmiből jöttek, mindegyiknek külön története van. Először a viselkedés hasznunkra volt, mert valamilyen helyzetből kisegített bennünket, vagy valamit elértünk általa. Még párszor kipróbáltuk az első siker után, akkor is működött, így végül megtartottuk, jött velünk az évek során; megerősödve, megcsontosodva, szinte a személyiségünk részévé vált. Mint ahogy azok a tanult viselkedésmintáink is, amiket a családba, közösségekbe való beilleszkedésünk során sajátítottunk el. Ezek felnőtt életünkre ugyanúgy befolyással vannak, sőt, mi is tovább tanítjuk őket az utánunk érkezőknek.

Amikor pedig megváltoztatnánk a viselkedésünket, de nem sikerül, állandóan jelenlévő stresszforrássá válhat az életünkben.

A cikk végén találsz egy gyakorlatot, amihez ezek a berögzült szokásaid nagyon hasznosak lesznek!

Minél többször csinálod, annál ügyesebb leszel benne

Megtanulsz egy új dolgot, eleinte próbálkozol, tapasztalatot gyűjtesz. Megtalálod azokat a részeit, amiket szeretsz és amiket nem. Azokat, amik elsőre is jól mennek és amiket csak kitartó gyakorlással tudsz jobbá tenni.

Nagyon szemléletes példa erre az autóvezetés. Először aprólékosan odafigyelünk és a rendszeres gyakorlás révén válik rutinná. Ez néha úgy nyilvánul meg, hogy azt sem tudjuk, hogyan jutottunk haza a munkahelyünkről, mert beültünk a kocsiba, egy idő után átkapcsoltunk a „robotpilóta” üzemmódba, és a kocsi magától vitt minket A-ból B-be. Ettől még ugyanolyan jól és gyorsan tudtunk reagálni a váratlan helyzetekre, hiszen kialakult egy bizonyos automatizmus adott szituációkra.

Ugyanez a „robotpilóta” veszi át az irányítást fölöttünk, amikor egy begyakorolt mozdulatsort akár csukott szemmel is végre tudnánk hajtani.

Megfigyelted, hogy általában ugyanazt a cipődet veszed fel először? És azt, hogy fürdés után ugyanabban a sorrendben törlöd szárazra a testrészeidet, ugyanazokkal a mozdulatokkal mosod a fogad, fésülöd a hajad, készíted el a kávédat?

Nem kell rajta gondolkodnod, hogyan csináld, mégis sikerül anélkül, hogy különösebben oda kéne rá figyelned. Sőt, ha néha kitalálod, hogy na, most aztán majd odafigyelsz, elkezdesz ügyetlenkedni és kizökkensz a korábbi gyakorlatból, mintha életedben akkor tennéd először…

Éberségi próba

Készen állsz megtapasztalni, milyen érzés egy rutint kizökkenteni a megszokott medréből? Próbáld ki fürdés után a következőket. Vigyázat, légy óvatos!

 • Zuhanyzás/fürdés előtt vagy után szoktál fogat mosni? Cseréld fel őket!
 • Ha eddig vízszintesen terítetted magadra a törölköződet, vajon milyen lehet függőlegesen? 🙂
 • Találj ki egy új sorrendet, pl. töröld meg a másik karodat először.
 • A másik papucsodat vedd fel először, stb.

A napod során sok ilyen rutinra találhatsz rá, de kipróbálhatod őket egy kicsit másképp. Amúgy sem érdemes mindent egyszerre be- illetve kiiktatni, mert az összezavar, túlterhel, és erre az extra stresszre igazán nincs szükség.

Amikor a berögzült megszokásaidat próbálgatod másképpen, legyél játékos és felfedező.

Mire jó az éberségi próba?

 1. Fokozhatod az éberségedet, észrevehetsz olyan részleteket is a környezetedben, amiket eddig nem; kizökkensz a megszokásból, friss szemmel tudsz ránézni a világra.
 2. Kikapcsolhatod a „robotpilótát” és visszaveheted a saját kezedbe az életed irányítását.
 3. Rájöhetsz, nem is olyan nehéz apró változtatásokat beépíteni az életedbe, mint gondoltad.
 4. A rendszeres gyakorlás megerősítheti benned azt a hitet, hogy képes vagy a változásra önerőből, és akkor, amikor te szeretnéd!

Szokás szerint – A régi tapad, az új szalad

A régi szokások mintha megdönthetetlenül belénk lennének betonozva, makacsul ragaszkodnak hozzánk. Az újak meg átjáróháznak tekintik az életünket és amilyen könnyedén jöttek, olyan gyorsan surrannak ki az életünkből.

Új szokásaink kialakításához a legtöbb motivációnk az új év elején van, de nem muszáj addig várnod (és a következő hétfőig sem), mert akár MOST RÖGTÖN belekezdhetsz valami újbaa cikk végén található gyakorlattal.

FONTOS: Nem akarjuk és nem fogjuk az összes régi, netán rossz szokást egyszerre kidobni, hiszen ezekből épül most fel a napod (és az életed), ráadásul ezekre alapozzuk az újakat is!

KEZDD KICSIBEN! – Egyszerre elég lesz egy új szokás!

Ha egy jó ötletet hallunk, nehéz megállni, hogy ne akarjuk holnaptól az egész életünket megreformálni. Nem azért ajánlom azt, hogy egyszerre egy új szokást erősíts meg, mert a szárnyalásodat szeretném hátráltatni, hanem mert egy dologra fókuszálni sokkal könnyebb, mint egy egész listányit figyelembe venni.

Mielőtt hozzákezdesz a gyakorláshoz, olvasd el figyelmesen a leírást, majd kövesd az instrukciókat.

Néhány gondolat útravalónak

Szeretnél egy új szokást az életedben? Kövesd az alábbi lépéseket! 

 1. Válassz egy új szokást, amit szeretnél beépíteni a mindennapjaidba!
 2. Szemeld ki magadnak az egyik jól bejáratott régi szokásodat, amihez az újat fogod hozzácsatolni. Ez a kulcs!
 3. Határozd el, hogy minden nap beiktatod az új szokásodat, közvetlenül a régi után.
 4. Tűzz ki egy intervallumot, amíg semmi mást nem csinálsz, csak az új szokásodat gyakorolod.

További részletek és megerősítő kopogtatás az alábbi letölthető gyakorlatban!

 

Kéred a folytatást? Az új bejegyzéseket és a letölthető gyakorlatainkat mindig a feliratkozóinknak küldjük ki először!